Βήµατα προόδου κάνει η ∆υτική Ελλάδα στους δείκτες του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισµού, από το 2019 και µετά, αν και συνεχίζει να κρατά τα ηνία, µεταξύ των Περιφερειών της χώρας, σε ότι αφορά την ευαλωτότητα του πληθυσµού της.
Ειδικότερα, σύµφωνα µε την επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat, από το Ίδρυµα Κοινωνικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2024, προκύπτει ότι οι δύο περιφέρειες µε το µεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσµού τους σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού το 2022 ήταν η ∆υτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, µε την πρώτη όµως να µειώνει τα σχετικά ποσοστά κατά 4,8 µονάδες σε σχέση µε το 2018. Η επίδοση αυτή µάλιστα είναι η τρίτη καλύτερη στη χώρα, µετά την Κρήτη και την Ήπειρο, οι οποίες είχαν εξαρχής τα χαµηλότερα ποσοστά ευαλωτότητας, πανελλαδικά.
Οι ευάλωτοι
Ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισµού συνίσταται στο ποσοστό των ατόµων που διαβιούν σε νοικοκυριά χαµηλής εντάσεως εργασίας ή που βιώνουν τουλάχιστον 4 από τις 9 συνθήκες υλικής στέρησης που περιλαµβάνονται στην αντίστοιχη λίστα της Eurostat. Τα άτοµα που διαβιούν σε νοικοκυριά χαµηλής εντάσεως εργασίας ορίζονται ως εκείνα ηλικίας 0-59 ετών που ζουν σε νοικοκυριά των οποίων τα ενήλικα µέλη εργάστηκαν λιγότερο από το 20% που αντιστοιχεί στις πλήρεις δυνατότητές τους κατά το προηγούµενο έτος. Η λίστα των συνθηκών υλικής στέρησης περιλαµβάνει την αδυναµία κάλυψης κόστους ενοικίων και λογαριασµών, την αδυναµία θέρµανσης της κατοικίας, την αδυναµία κάλυψης µη προγραµµατισµένων εξόδων, την αδυναµία κατανάλωσης κρέατος, ψαριού ή άλλου πρωτεϊνικού ισοδύναµου κάθε δεύτερη ηµέρα, την αδυναµία πραγµατοποίησης διακοπών διάρκειας µίας εβδοµάδας µακριά από το σπίτι, καθώς και το ποσοστό των ατόµων που δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους αυτοκίνητο, πλυντήριο, έγχρωµη τηλεόραση ή τηλέφωνο.
Οι ενέργειες της Περιφέρειας
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χαράλαµπος Μπονάνος, «για την τετραετία ως Περιφερειακή Αρχή κινηθήκαµε σε δύο κατευθύνσεις: Στην υλοποίηση έργων ανάπτυξης της περιοχής µας και ενίσχυσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων καθώς και στην εφαρµογή ενός πλήρους προγράµµατος δράσεων πρόληψης, υγείας, κοινωνικής ένταξης και ουσιαστικής ανακούφισης των ευπαθών οµάδων πολιτών µας».
Ενδεικτικά, ο κ. Μπονάνος αναφέρει τις κάτωθι ενέργειες:
1. Τα 944 ενταγµένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισµού 1,4 δις. Έργα που ολοκληρώνονται, όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται µεγαλύτερη αύξηση πληρωµών. Το 2023 οι πληρωµές έφτασαν τα 188,7 εκ. ευρώ, δέκα εκ. ευρώ περισσότερα από το 2022.
2. Τα 7.417 έργα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και µε νοµικές δεσµεύσεις που έχουν φτάσει στα 801,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριµένο προϋπολογισµό. Το 2019 η απορροφητικότητα ήταν µόλις στο 26,6%, για να φτάσει στο 105% µέσα σε τέσσερα µόνο χρόνια. Το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία τετραετία.
3. Το ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα νέο πρόγραµµα, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ, που ξεκίνησε µε ταχύτητα. Μέσα στο 2023, εκδόθηκαν 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα.
4. Η δηµόσια υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη, που το 2023 διατέθηκαν για δράσεις 30 εκ. ευρώ, δύο εκ. ευρώ παραπάνω από όσα είχαν διατεθεί το 2022.
5. Την υλοποίηση του προγράµµατος ΤΕΒΑ µέσα από το οποίο διανεµηθήκαν τρόφιµα και είδη βασικής υλικής συνδροµής αξίας 11,5 εκ. ευρώ σε 82 χιλιάδες ωφελούµενους, την παροχή υπηρεσιών αυτόνοµης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωµένων στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας ΚΛΙΚ ΖΩΗΣ.
«Η φτώχεια αντιμετωπίζεται με ανάπτυξη»
Από πλευράς του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐµης, τονίζει: «Η Περιφέρεια έκανε έναν µεγάλο αγώνα ώστε η ∆υτική Ελλάδα να αντιµετωπίσει τον υψηλό δείκτη ανεργίας και να ενισχύσει την επιχειρηµατικότητα. ∆ώσαµε έµφαση σε προγράµµατα στήριξης των επιχειρήσεων µέσα από στοχευµένες δράσεις που µας έδειξαν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ενώ σταθήκαµε έµπρακτα δίπλα στους επαγγελµατίες ενισχύοντας καινοτόµες ιδέες. Έτσι, από το 26% που ήταν η ανεργία στο τέλος του 2019, στο 9,7% έπεσε στο τέλος του 2023, κάτω ακόµα και από τον πανελλαδικό µέσο όρο! ∆εν σταµατάµε, όµως, είµαστε εδώ, διαχειριζόµαστε τα χρήµατα του ΕΣΠΑ/ΠΕΠ µε τον καλύτερο τρόπο για να κάνουµε όσο καλύτερη µπορούµε την καθηµερινότητα των πολιτών µας. Εφαρµόζουµε µία νέα λογική: η φτώχεια αντιµετωπίζεται µε ανάπτυξη, έργα υποδοµών, στήριξη της επιχειρηµατικότητας και των κοινωνικά ευαίσθητων οµάδων. Με αυτό το σκεπτικό προσπαθούµε να αναδείξουµε όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα της περιοχής και να αναπτυχθεί έχοντας βιώσιµες επιχειρήσεις και προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν σηµαντικά δύο ακόµα εργαλεία: Ο Μηχανισµός Στήριξης της Επιχειρηµατικότητας και ο Περιφερειακός Μηχανισµός ∆ιάγνωσης της Αγοράς Εργασίας. Αναφορικά µε τα έργα υποδοµής, ως παράδειγµα, να σας αναφέρω τα δίκτυα φυσικού αερίου, που ήδη ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, σε συνδυασµό µε τον αυτοκινητόδροµο Πατρών – Πύργου. Προχωράµε µε αισιοδοξία ότι το βιοτικό επίπεδο των συµπολιτών µας θα αναβαθµιστεί αισθητά τα επόµενα χρόνια. Τέλος, η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδος έχει κοινωνικό πρόσωπο γι’ αυτό παρέχουµε κάθε µορφής κοινωνική υποστήριξη σε όλους, όσους έχουν ανάγκη. Υλοποιήσαµε ένα σύνολο καινοτόµων δράσεων για τους ωφελούµενους ΤΕΒΑ, στηρίζουµε τη λειτουργία του Κοινωνικού φροντιστηρίου, άτοµα µε αναπηρίες και ευπαθείς πληθυσµιακές οµάδες, µεταξύ αυτών ηλικιωµένους, Ροµά, ιδρύµατα αλλά και γενικότερα φροντίζουµε την κάλυψη αναγκών του ευρύτερου πληθυσµού µε έµφαση στις ευαίσθητες κοινωνικά οµάδες».
Νεολόγος