Η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη ήταν καλεσμένη σήμερα του εκδότη και δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού στην εκπομπή του ΡΕΠΟΡΤΑΖ στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1
Ο κ. Κουσουλός ζήτησε από την ιατροδικαστή Ελπίδα Σπανουδάκη να σχολιάσει και εκείνη, όπως έκανε νωρίτερα και ο συνάδελφος της Δημήτρης Γαλεντέρης τι σημαίνουν αυτά που έγραψε η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου στην γνωμοδότηση της ότι ο θάνατος της Μαλένας προήλθε “επήλθε ως συνεπεία της κενοτοπιώδους εκφύλισης του ήπατος, υποξικής αιτιολογίας”, πως ερμηνεύεται αυτό.
Η κυρία Σπανουδάκη απάντησε ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η υποξία είναι η έλλειψη οξυγόνου άρα λοιπόν θα έπρεπε να αναφερθεί και το αίτιο της έλλειψης οξυγόνου που προκάλεσε την υποξία και κατά τη σιερά της προκάλεσε την κενοτοπιώδη εκφύλιση του ήπατος. Συνεπώς δεν έχουμε την αιτία θανάτου ολοκληρωμένη να το πω έτσι. Ο ιατροδικαστής πρέπει να δώσει και την αιτία θανάτου και το είδος του θανάτου. Εδώ λοιπόν δεν προκύπτει ώρα με τα δεδομένα που έχουμε και σε προγενέστερο χρόνο που είχαμε κάνει τις συζητήσεις κάποια παθολογία που να οδήγησε στην υποξία. Δεν είναι παθολογικό το αίτιο της υποξίας με άλλα λόγια. Αντιθέτως έχουμε μια υποξία που έχει υποβληθεί βιαίως και συνεπώς δεν είναι αποτέλεσμα μιας παθολογίας η οποία θα ήταν εμπεριστατωμένη εφόσον η Μαρία Ελένη, η Μαλένα, ήταν στο νοσοκομείο με όλες τις εξετάσεις και πλήρη απεικονιστικό έλεγχο.
Έχουμε επομένως μια υποξία αλλά δεν ξέρουμε από που προκλήθηκε είπε ο κ. Κουσουλός για να συμπληρώσει η κ. Σπανουδάκη δεν έχουμε το αίτιο.
Στην συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε και στην Ίριδα όπου η κ. Δημακοπούλου υπάρχει διάσταση τα όσο είχε γνωματεύσει η κ. Τσιόλα και η κ. Μητσέλου όσον αφορά την αγενεσία φλεβόκομβου και το πνευμονικό οίδημα και χαρακτηρίζει τον θάνατο της Ίριδας απροσδιόριστο αποκλεισμένου των κακώσεων και της δηλητηρίασης. Η κ. Σπανουδάκη εξήγησε ότι η απροσδιόριστη αιτία θανάτου στα δικά μου μάτια είναι ότι δεν έχει ερμηνεύσει τα παθολογοανατομικά ευρήματα τα οποία της δόθηκαν από τον παθολογοανατόμο.
Στη συνέχεια αναλύθηκε και το θέμα της “φαρμακευτικής κεταμίνης”