ΕΦΕΤ: Χρήσιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι – Οδηγίες για κρέατα και αυγά

    Ημερομηνία:

    Ο ΕΦΕΤ δίνει στους καταναλωτές μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή των τροφίμων του πασχαλινού τραπεζιού.

    Φλίγκος

    Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε τα προϊόντα που αγοράσαμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Στο οικιακό μας ψυγείο θα πρέπει η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C. Η προμήθεια των τροφίμων πρέπει να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

    Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης. Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.

    Γενικά, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης. Συγκεκριμένα, όταν αγοράζουμε αμνοερίφια, σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχουμε:

    Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής (ζώα που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), δηλ. «τυρκουάζ» και ωοειδούς σχήματος (σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου που εσφάγησαν και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

    Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους. Τέλος τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού. Σε κάθε σφάγιο, πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

    Όταν αγοράζουμε σπλάχνα, παρατηρούμε να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστεις, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

    ICECAP

    Όταν αγοράζουμε αυγά:

    Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλή συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

    Για την βαφή των αυγών:

    Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

    Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

    Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά για παιδιά,

    Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

    Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εξαρθρώθηκε σπείρα απατεώνων – Απέσπασε πάνω από 550.000 ευρώ

    Σπείρα απατεώνων, τα μέλη της οποίας κατάφεραν να αποσπάσουν...

    ΑΧΑΪΑ – ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ: Εκαναν στάση με το λεωφορείο αλλά… ξέχασαν δύο κορίτσια

    Απίστευτο συμβάν στη διάρκεια τετραήμερης εκδρομής Γυμνασίου της Αχαϊας,...

    Εγκληματική Διακυβέρνηση- Μια χώρα διαλυμένη από την αλαζονεία και τη διαφθορά του Μητσοτάκη

    Του Γιώργου Καρβουνιάρη Η Ελλάδα της φτώχειας, της ανασφάλειας, της...

    Ο Χαράλαμπος Μπονάνος σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

    Eγραψε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ,...