«Τα παιδιά αυτά οργανώνονταν μέσω κλειστών ομάδων στα social media, παρακολουθούσαν τις κινήσεις της κόρης μου και καλούσαν άλλα άτομα με σκοπό να την εξευτελίσουν». Ο πατέρας της 14χρονης μαθήτριας που έπεσε το περασμένο Σάββατο θύμα ακραίας βίας από εφήβους περιγράφει στην «Κ» πώς κινήθηκαν οι ανήλικοι παραβάτες που επιτέθηκαν στο κορίτσι υπό το απαθές βλέμμα άλλων συνομηλίκων τους. Ο ίδιος είχε κάνει καταγγελία για μπούλινγκ στο σχολείο της Βούλας όπου φοιτά η κόρη του ήδη από τον περασμένο Μάιο, η οποία οδήγησε τότε στην αποβολή μιας μαθήτριας. «Αυτό πυροδότησε και το μένος προς το παιδί μου», λέει.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν γενικά κινητοποιηθεί, «κάποιοι ήταν πιο συγκαταβατικοί, αλλά ορισμένοι είχαν αναλάβει δράση. Ωστόσο, είναι με τα χέρια δεμένα, δεν έχουν τα θεσμικά εργαλεία για να κάνουν πολλά», λέει προσθέτοντας: «Πρωτίστως είναι θέμα γονέων, τα παιδιά είναι η εικόνα μας».
Ο πατέρας έχει εξαντλήσει, όπως εξηγεί, όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος για να καταγγείλει το περιστατικό, όμως το ενδεχόμενο μιας νέας επίθεσης δεν έχει αποκλειστεί, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές όλοι οι ανήλικοι συμμετέχοντες στο βίαιο περιστατικό. Γονείς με αντίστοιχες εμπειρίες από τους δικούς τους εφήβους έχουν επικοινωνήσει μαζί του, αλλά χωρίς να προβούν σε δημοσιοποίηση των περιστατικών. «Ειδικά στη Βούλα, γνωριζόμαστε όλοι εδώ, είμαστε μια γειτονιά. Υπάρχουν πολλά συμβάντα στην περιοχή, αλλά έχουν μείνει από στόμα σε αυτί», λέει χαρακτηριστικά.
Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο καταλήγει: «Τα παιδιά δεν έχουν όρια. Δεν είναι μόνο αυτό που συνέβη στην κόρη μου, νοσεί η κοινωνία. Πρέπει να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό τόσο εκτεταμένα στη νεολαία».
Κλιμάκωση της έντασης
Οχι μόνο αύξηση των καταγγελθέντων περιστατικών αλλά και αύξηση της έντασης του φαινομένου της παραβατικότητας ανηλίκων παρατηρούν ερευνητές και ψυχολόγοι. «Δεν είναι απλή βία, είναι σκληρά τα πράγματα στα σχολεία, και έξω από αυτά», λέει στην «Κ» η καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου, μέλος της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας Ανηλίκων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες υποθέσεις στο Παγκράτι και στη Γλυφάδα, όπου οι ανήλικοι δράστες επέδειξαν οργανωμένη και χωρίς ίχνος δισταγμού σκληρότητα προς συνομηλίκους τους.
Εχω ερωτηθεί από παιδί ΣΤ’ Δημοτικού ποιο είναι το νόμιμο μήκος λάμας μαχαιριού που μπορεί να έχει κανείς πάνω του. Ενα παιδί 12 χρόνων θεωρούσε ότι μπορεί και είναι νόμιμο να έχει πάνω του ένα μαχαίρι.
–Νίκος Σταματογιάννης, ψυχολόγος και αστυνομικός υποδιευθυντής της Προστασίας Ανηλίκων
Στην ανησυχητική διαφοροποίηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της ανήλικης παραβατικότητας προστίθεται και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας στην οποία τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον νόμο. «Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και πιο μικρά παιδιά να συλλαμβάνονται για πρώτη φορά», εξηγεί ο ψυχολόγος και αστυνομικός υποδιευθυντής της Προστασίας Ανηλίκων, Νίκος Σταματογιάννης. «Εχω ερωτηθεί από παιδί ΣΤ΄ Δημοτικού ποιο είναι το νόμιμο μήκος λάμας μαχαιριού που μπορεί να έχει κανείς πάνω του. Ενα παιδί 12 χρόνων θεωρούσε ότι μπορεί και είναι νόμιμο να έχει πάνω του ένα μαχαίρι», παρατηρεί χωρίς να κρύβει την έκπληξή του, παρότι η ενασχόληση ανηλίκων με μαχαίρια είναι συχνή πια, υπό την επίφαση της «αυτοάμυνας».
Τρεις κατηγορίες ανήλικων παραβατών
Οταν, κατά τις επισκέψεις ενημέρωσης που πραγματοποιεί σε σχολεία, ο Νίκος Σταματογιάννης ζητάει από τα παιδιά να του περιγράψουν ένα σενάριο, έστω αυτοάμυνας, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μαχαίρι αυτό, πολλοί ανήλικοι κομπιάζουν: «Σκέφτονται περισσότερο και λένε, “ίσως ναι, δεν είναι λύση το μαχαίρι αυτό”». Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη βία και την παραβατικότητα δεν έχουν όλα την ίδια σχέση μαζί της.
Κατηγοριοποίηση ανήλικων παραβατών
1) Ανήλικοι που διαπράττουν αδίκημα συμπτωματικά και κατ’ εξαίρεση. Κατά κανόνα, δεν εκδηλώνουν άλλη παραβατική συμπεριφορά.2) Ανήλικοι που διαπράττουν περιοδικά αδικήματα. Το πόσα θα διαπράξουν εξαρτάται από τις ενέργειες πρόληψης και υποστήριξης.3) Ανήλικοι που διαπράττουν συστηματικά αδικήματα. Αποτελούν την πιο δύσκολα διαχειρίσιμη περίπτωση.
Ετσι, παρατηρείται μια διάκριση τριών κατηγοριών ανηλίκων που διαπράττουν αδικήματα: Η πρώτη αφορά ανηλίκους που παραβαίνουν τον νόμο συμπτωματικά και κατ’ εξαίρεση και συνήθως δεν εκδηλώνουν άλλη τέτοια συμπεριφορά. «Συχνά, η πρώτη επαφή με τον νόμο τους τρομάζει τόσο, γιατί δεν είχαν προηγουμένως φανταστεί ότι υπάρχει πράγματι αυτό το ενδεχόμενο», σημειώνει ο αστυνομικός ψυχολόγος.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά ανηλίκους που διαπράττουν περιοδικά αδικήματα, ο αριθμός των οποίων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις ενέργειες πρόληψης και υποστήριξης στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον και στο σύστημα δικαιοσύνης.
Τέλος, οι ανήλικοι που έχουν συστηματικά παραβατική συμπεριφορά αποτελούν και την πιο δύσκολα διαχειρίσιμη κατηγορία για τους ειδικούς. Η συμπεριφορά τους, σύμφωνα με τον Νίκο Σταματογιάννη, «οφείλεται και στην απουσία υποστηρικτικού πλαισίου και λειτουργικού οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά και σε ανεπαρκή αναμορφωτικά – θεραπευτικά μέτρα, για τα οποία συχνά απουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που αξιολογούν κατά πόσο αυτά τα μέτρα λειτουργούν».
8.978 δικογραφίες σε βάρος ανηλίκων
Η σύνδεση των ανηλίκων με την παραβατικότητα εκτείνεται σε ένα ευρύ ποινικό φάσμα. Oπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Αστυνομίας, οι ανήλικοι έχουν παρουσία σε πλήθος εγκλημάτων, με αυτά κατά της ιδιοκτησίας και όσα επιφέρουν σωματικές βλάβες να αποτελούν τις πιο συχνές κατηγορίες στις οποίες εμπλέκονται οι ανήλικοι παραβάτες.
Στο σύνολο όλων των ποινικών αδικημάτων, το πρώτο οχτάμηνο του 2024 σχηματίστηκε δικογραφία για 8.978 ανήλικους. Για την ίδια περίοδο το 2023, οι ανήλικοι παραβάτες ήταν 6.157.
Συγκεκριμένα, για το πρώτο οκτάμηνο του 2024, για 666 ανήλικους σχηματίστηκαν δικογραφίες που τους συνδέουν με τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικής βλάβης: απλής σωματικής βλάβης (427 ανήλικοι), επικίνδυνης σωματικής βλάβης (167 ανήλικοι) ή σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων (27 ανήλικοι). Ο συνολικός αριθμός ανήλικων παραβατών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το 2023 ήταν 383.
Αντίστοιχα, για αδικήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία, οι ανήλικοι δράστες το πρώτο οχτάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 2.050. Το ίδιο διάστημα του 2023 ήταν 1.850. Για αδικήματα που σχετίζονται στο σύνολό τους με ναρκωτικά, όπλα, και παραβάσεις του ΚΟΚ, το 2024 οι ανήλικοι παραβάτες έφτασαν τους 5.484 (3.423 το ίδιο διάστημα του 2023), γεγονός που καταδεικνύει αύξηση της πραβατικότητας σε όλες τις κατηγορίες.
Αγρια εφηβεία
Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών που επιδίδονται σε άσκηση σκληρής βίας. Oπως γίνεται αντιληπτό και από άλλα αδικήματα, τα παιδιά συχνά αδυνατούν να μπουν στη θέση του άλλου. «Φτάνουν πολύ συχνά σε εμάς περιστατικά κοινοποιήσεων γυμνών φωτογραφιών ανήλικων σε chats που συμμετέχουν πολλά παιδιά. Δεν συνειδητοποιούν το πόσο σοβαρή συνέπεια έχει αυτό για το παιδί που είναι στη φωτογραφία. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το να μη με νοιάζει πώς νιώθει ο άλλος, αρκεί εγώ να κάνω την πλάκα μου», λέει ο Νίκος Σταματογιάννης.
Ο ψυχολόγος σημειώνει ότι η παραβατική δράση των ανηλίκων είναι αλληλεπίδραση ατομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. «Αυτό που όμως είναι ο κανόνας είναι οι βαριά δυσλειτουργικές οικογένειες, όχι οικογένειες που απαραίτητα υπάρχει ενδοοικογειακή βία ή που το κοινωνοικο-οικονομικό επίπεδο είναι χαμηλό, αλλά οικογένειες που δεν υπάρχει επικοινωνία, όπου τα παιδιά δεν νιώθουν ασφαλή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και οι γονείς είναι συναισθηματικά απόντες ή που οι ίδιοι δεν κρατάνε τα όρια», λέει ο ίδιος.
Tο παιδί δεν γεννήθηκε έφηβος. Στα χρόνια της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας δεν είχε όρια και έμαθε μεγαλώνοντας να μην έχει όρια. Επομένως, στην ηλικία της αντιδραστικότητας και της επανάστασης, θα περάσουμε σε κάτι πολύ πιο ακραίο.
«Πολλές φορές ακούς γονείς να λένε “έχω χάσει τελείως τον έλεγχο, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω, κάνει ό,τι θέλει”. Σύμφωνοι. Αλλά το παιδί δεν γεννήθηκε έφηβος. Στα χρόνια της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας δεν είχε όρια και έμαθε μεγαλώνοντας να μην έχει όρια. Επομένως, στην ηλικία της αντιδραστικότητας και της επανάστασης, που είναι πολύ φυσιολογικά κομμάτια της ανάπτυξης του παιδιού, θα περάσουμε σε κάτι πολύ πιο ακραίο. Eχουμε φτάσει σε ένα σημείο που διαπραγματευόμαστε τα πάντα με τα παιδιά».
Η σημασία τήρησης των ορίων, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι βασικός καταλύτης κάθε ανθρώπινης σχέσης.
«Τα όρια για τα παιδιά σημαίνουν ασφάλεια και προστασία. Δεν είναι φυλακή», υπογραμμίζει ο Νίκος Σταματογιάννης.
Οι «ανοριοθέτητοι» γονείς είναι ο βασικός παρονομαστής της ανήλικης παραβατικότητας, σύμφωνα με τον αστυνομικό ψυχολόγο. «Ερχονται οι γονείς στην Υπηρεσία και από τις πρώτες πέντε κουβέντες που θα πούνε έχεις εκ των προτέρων αντιληφθεί γιατί ο μικρός ή η μικρή συνελήφθη. Γιατί οι ίδιοι οι γονείς τις περισσότερες φορές δεν έχουν όριο. Είναι πολλές φορές συναισθηματικά απόντες».
Ανάγκη για κοινό μέτωπο γονέων – εκπαιδευτικών
Η προβληματική διαπαιδαγώγηση διακρίνεται και στη σχέση που έχει ο γονιός με τον εκπαιδευτικό, η οποία μέσα στα χρόνια έχει διαφοροποιηθεί. «Δεν τόλμαγε κανείς παλαιότερα να πει “η δασκάλα με μάλωσε”, γιατί ο γονέας θεωρούσε εκ των προτέρων ότι η δασκάλα δεν έχει κάτι προσωπικό με το παιδί, ώστε να του κάνει μια παρατήρηση χωρίς λόγο. Τώρα λένε “με ποιο δικαίωμα μίλησες εσύ στο παιδί μου και του έκανες παρατήρηση;” ή “το δικό μου το παιδί αποκλείεται να φταίει σε τίποτα”». Ο ψυχολόγος υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας ενός κοινού μετώπου εκπαιδευτικών και γονέων. «Οπως σε ένα χωρισμένο ζευγάρι, αν οι γονείς δεν έχουν κοινή στάση απέναντι στο παιδί, αυτό το παιδί θα το εκμεταλλευτεί. Ετσι και οι γονείς και το σχολείο θα πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους, ακόμα και όταν διαφωνούν», λέει.
Ναρκισσιστικό παραλήρημα
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εποχή των περιορισμών που επέφερε η πανδημία υπήρξε σημείο καμπής για την αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας. Μία από τις συνέπειές της υπήρξε η «απενοχοποίηση της οθόνης», όταν οι γονείς αισθάνονταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό με τα παιδιά τους, παρά να επιτρέπουν την ενασχόλησή τους με το Διαδίκτυο για ώρες. «Είναι ένα φαινόμενο που δεν το βλέπαμε πριν από 5 -7 χρόνια», λέει ο αστυνομικός ψυχολόγος. «Αυτό που βλέπουμε πολύ συχνά έξω σε μια ταβέρνα: ένα τραπέζι με τους γονείς και ένα άλλο με τα παιδιά που τους έχουν δώσει τα κινητά οι γονείς και εκείνα δεν συναναστρέφονται καθόλου μεταξύ τους. Από τη στιγμή που απενοχοποιήθηκε η οθόνη τελείως και που και η πλειονότητα των ενηλίκων είναι μόνιμα μπροστά από μία οθόνη, οδηγούνται σε μία παντελή έλλειψη ελέγχου, η οποία θα κάνει τις αρνητικές πτυχές να φανούν λίγο παραπάνω», εξηγεί.
Τα παιδιά σκέφτονται πώς μπορώ να βγάλω πολλά λεφτά και γρήγορα από πολύ μικρή ηλικία. Τα ίδια τα social media δημιουργούν έναν κόσμο ομορφιάς και ευδαιμονίας, όπου μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε όνειρο και κάθε επιθυμία χωρίς περιορισμούς και χωρίς κανένα τίμημα.
Μία από αυτές τις συνέπειες είναι η έκθεση σε περιεχόμενο που ωθεί τα παιδιά να σκέφτονται τον γρήγορο και εύκολο πλούτο, σε μικρή ηλικία, κατά τα πρότυπα των παραγωγών περιεχομένου του Διαδικτύου. «Υπάρχει μια μοντέρνα επιδίωξη αυτοπροβολής. Ενα ναρκισσιστικό παραλήρημα», λέει ο Νίκος Σταματογιάννης. «Ο εύκολος πλούτος ή η πολυτελής διαβίωση από πολύ νωρίς στη ζωή και με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια που μπορεί να καταβάλει κανείς φαίνεται να είναι το ζητούμενο. Τα παιδιά σκέφτονται πώς μπορώ να βγάλω πολλά λεφτά και γρήγορα από πολύ μικρή ηλικία. Τα ίδια τα social media δημιουργούν έναν κόσμο ομορφιάς και ευδαιμονίας, όπου μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε όνειρο και κάθε επιθυμία χωρίς περιορισμούς και χωρίς κανένα τίμημα», λέει συνδέοντας τις τάσεις αυτές και με τα εγκλήματα των ανηλίκων κατά της ιδιοκτησίας.
Ο κύκλος της βίας
Η βία των ανηλίκων δημιουργεί εξίσου ανεπούλωτα τραύματα στα συνομήλικα θύματα, τα οποία βρίσκονται συχνά σε αυτή τη θέση επειδή και για εκείνα λείπει ο οικογενειακός και σχολικός μηχανισμός προστασίας. «Τα περισσότερα παιδιά που πέφτουν θύματα ήταν επειδή κανείς γονέας δεν ήταν διαθέσιμος για να μιλήσει το παιδί», λέει ο Νίκος Σταματογιάννης. Η καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν είναι πάντα ο γονιός κατάλληλος για να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση. Για αυτό απαιτούνται στρατηγικές που να δημιουργούν στο σχολείο αλλά και σε άλλους φορείς τη δυνατότητα διαμοιρασμού της τραυματικής εμπειρίας. Oπως σημειώνει, δράσεις όπως η πλατφόρμα stop-bullying έχουν συμβάλει στην εξωτερίκευση του φαινομένου. «Μέσα σε λίγους μήνες που υπάρχει αυτή η πλατφόρμα έχουμε περισσότερες από 300 επώνυμες καταγγελίες γονέων και λίγο λιγότερες από 50 που προέρχονται από παιδιά. Ο αριθμός δεν αποτυπώνει την έκταση του φαινομένου, αλλά έχει την αξία του γιατί γίνεται επώνυμα», λέει.
Μέσα σε λίγους μήνες στην πλατφόρμα stop-bullying έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300 επώνυμες καταγγελίες γονέων και λίγο λιγότερες από 50 που προέρχονται από παιδιά.
Μια ολιστική προσέγγιση του φαινομένου απαιτεί να γίνει αντιληπτός και ο κύκλος της βίας που φανερώνει πως συχνά θύτες και θύματα ταυτίζονται. «Θύματα είναι πολλές φορές και τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια παραβατική δραστηριότητα ύστερα από πίεση της ομάδας. Είναι παιδιά τα οποία δυσκολεύονται να πουν όχι», καταλήγει ο Νίκος Σταματογιάννης.
Μπαράζ περιστατικών μέσα σε λίγες ημέρες
ΒΟΥΛΑ. Το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης, στην οδό Λαζαράκη, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Γλυφάδας, είναι πραγματικά αποκρουστικό. Η μαθήτρια Γυμνασίου στη Βούλα βρισκόταν εκεί με δύο φίλες της, όταν τρία κορίτσια άρχισαν να τη χτυπάνε βάναυσα, ακόμη και με γροθιές στο πρόσωπο. Το θύμα στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος, όπου δέχθηκε κλωτσιές στο σώμα και το κεφάλι.
ΛΑΥΡΙΟ. Δυστυχώς, όμως, ο άγριος ξυλοδαρμός της 14χρονης δεν είναι το μοναδικό περιστατικό βίας ανηλίκων που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες. Λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συμπλοκή ανάμεσα σε δύο ομάδες ανηλίκων έξω από το 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι συνεπλάκησαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ένας 16χρονος, ο οποίος αναζητείται, φέρεται να έβγαλε ένα μαχαίρι και να τραυμάτισε δύο άτομα.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή 13 ατόμων.
Τον ξύρισαν με φαλτσέτα
ΕΡΜΙΟΝΗ. Το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ερμιόνης, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, γύρω στις 11 το πρωί, δύο 17χρονοι πλησίασαν έναν μαθητή της Α΄ Γυμνασίου ο οποίος βρισκόταν στο κυλικείο και του ξύρισαν το μουστάκι με φαλτσέτα. Μάλιστα, με την απειλή μαχαιριού του πήραν δύο ευρώ.
Οι γονείς του θύματος πήγαν το ίδιο απόγευμα στο Α.Τ. όπου και κατέθεσαν όσα τους μετέφερε το παιδί τους. Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση, καθώς εκτός από τους δύο δράστες συνελήφθησαν και οι γονείς τους, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα.
Γροθιές στο κεφάλι
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, σε πάρκο στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Λ. Τατοΐου στη Μεταμόρφωση, ένας 16χρονος συναντήθηκε με έναν 17χρονο, καθώς είχαν κλείσει ραντεβού με στόχο να λύσουν τις –άγνωστες έως τώρα– διαφορές τους. Ο 17χρονος επιτέθηκε στον 16χρονο με ιδιαίτερη σφοδρότητα, χτυπώντας τον με γροθιές στο κεφάλι και στα πλευρά.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο πατέρας του θύματος, το παιδί του μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αστυνομικοί του Τ.Α. Μεταμόρφωσης, το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου, εντόπισαν τον 17χρονο δράστη και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου και τον συνέλαβαν.
Ραντεβού από μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Πριν από λίγες εβδομάδες, την 1η Σεπτεμβρίου, δύο 18χρονοι και μία 16χρονη συνελήφθησαν για επεισόδιο που καταγγέλθηκε ότι συνέβη σε βάρος δύο 16χρονων, δύο ημέρες νωρίτερα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η 16χρονη που συνελήφθη φέρεται να έστειλε μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στα δύο συνομήλικα θύματα, ενημερώνοντάς τα για το σημείο συνάντησής τους για να λύσουν τις διαφορές τους.
Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, οι δυο 18χρονοι που συνελήφθησαν, με τη συνδρομή ενός άγνωστου τρίτου προσώπου, προχώρησαν αρχικά σε εκφοβισμό των δύο θυμάτων. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στον έναν εξ αυτών με σωματική βία. Ενας εκ των δραστών φέρεται επίσης να του αφαίρεσε τα γυαλιά ηλίου και να του έσπασε το κινητό τηλέφωνο.
Επειτα από σχετική καταγγελία που υποβλήθηκε, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν τα τρία εμπλεκόμενα νεαρά άτομα, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη, κλοπή, παράβαση του νόμου περί όπλων και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Επίθεση με ρόπαλο
ΠΑΓΚΡΑΤΙ. Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, σφοδρό επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε έξω από γυμνάσιο στο Παγκράτι. Σύμφωνα με βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το STAR, ένα νεαρό άτομο εικονίζεται να κρατάει ένα ρόπαλο και να χτυπάει έναν ανήλικο. Το θύμα βρίσκει ένα κλαδί με το οποίο προσπαθεί να αμυνθεί. Πλήθος συμμαθητών του θύματος που βρίσκονται στο σημείο παρακολουθούν μη γνωρίζοντας πώς να αντιδράσουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά από τα παρευρισκόμενα παιδιά έκλαιγαν ή κρύφτηκαν τρομοκρατημένα σε παρακείμενες πολυκατοικίες.
Απόπειρα ληστείας με μαχαίρι
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στην Πετρούπολη τρεις ανήλικοι Ρομά αποπειράθηκαν να ληστέψουν, υπό την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, μαθητές σχολείου που είχαν πάει εκδρομή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι δράστες τους προσέγγισαν λέγοντάς τους «δώστε μας τα λεφτά, αλλιώς θα βγάλουμε μαχαίρι». Το όλο περιστατικό είδε εργαζόμενος παρακείμενης επιχείρησης ο οποίος έσπευσε στο σημείο προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές που δέχονταν την επίθεση. Οι τρεις ανήλικοι δράστες φέρονται να του πέταξαν πέτρες κι έπειτα να τράπηκαν σε φυγή. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθησαν από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Επίθεση για λόγους αντιζηλίας
ΠΟΛΙΧΝΗ. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην περιοχή της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε άγριος ξυλοδαρμός ενός 16χρονου και της 14χρονης φίλης του. Δράστες φαίνεται πως ήταν έξι ανήλικοι ηλικίας 14 και 15 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες πλησίασαν τα δύο θύματα που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του 14χρονου κοριτσιού και τους επιτέθηκαν βάναυσα. Ενας εκ των δραστών κρατούσε μεταλλικό σωλήνα με τον οποίο χτύπησε τον 16χρονο, ενώ οι υπόλοιποι ανήλικοι άσκησαν σωματική βία σε βάρος του κοριτσιού. Επειτα από καταγγελία που πραγματοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα οι ανήλικοι συνελήφθησαν. Στην κατοχή του ενός εξ αυτών εντοπίστηκε σουγιάς-πεταλούδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της επίθεσης φαίνεται πως είναι η ερωτική αντιζηλία, καθώς η 14χρονη φέρεται να έχει καταθέσει στους αστυνομικούς ότι λίγη ώρα πριν από την επίθεση είχε κοινοποιήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία της με τον 16χρονο.
Την περασμένη Τρίτη, οι έξι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών, η οποία παρήγγειλε από την Αστυνομία τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με υπό διερεύνηση αδίκημα την επικίνδυνη σωματική βλάβη, κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Βάσει των ιατρικών ευρημάτων που θα προσκομιστούν, θα αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση των φερόμενων δραστών.