Είναι ασφαλές να υπερβαίνουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οι ετικέτες που συνοδεύουν τα τρόφιμα στα ράφια, στα ψυγεία και στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ, αποτελούν, στην ουσία, την ταυτότητα του προϊόντος το οποίο αγοράζουμε. Πάνω σε αυτές, εκτός από τα συστατικά, τα γραμμάρια και την καταγωγή του τροφίμου, αναγράφεται με ψιλά γράμματα και η ημερομηνία λήξης του.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, χημικός Msc / NPD, με ειδίκευση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, μας εξηγεί ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη σωστή αποκωδικοποίηση των πληροφοριών σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.

    Πιο συγκεκριμένα, σε προϊόντα που τα προμηθευόμαστε από τα ράφια (δηλαδή εκτός ψυγείου, π.χ. όσπρια, μακαρόνια κλπ) γνωστά και ως προϊόντα ξηρού φορτίου, την ημερομηνία λήξης τους την αναγνωρίζουμε από τη φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».  «Σε αυτή την περίπτωση» μας εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου, «η αναγραφόμενη ημερομηνία αφορά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του τροφίμου και είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του (π.χ. γεύση, χρώμα, οσμή ή θρεπτικά συστατικά-βιταμίνες) σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης».

    Από την άλλη, στην περίπτωση τροφίμων τα οποία είναι μικροβιολογικώς ιδιαίτερα ευαλλοίωτα (αυτά τα οποία ψωνίζουμε από τα ράφια των ψυγείων, όπως π.χ. γάλα, γιαούρτι κλπ ή εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων ψυκτικής αλυσίδας), η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (δηλαδή η φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») αντικαθίσταται από την τελική ημερομηνία ανάλωσης, δηλαδή από την φράση «ανάλωση έως», η οποία όπως μας εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου σημαίνει »ότι πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας ενδέχεται, έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, το τρόφιμο να συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και άρα να είναι μη ασφαλές».

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Είναι ασφαλές να υπερβαίνουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων;

    Κατά τον ΕΦΕΤ, σε θερμοκρασία 1-5 βαθμούς, μπορεί να συντηρηθούν

    Κρέας: 3-5 μέρες
    Κιμάς: 1-2 μέρες
    Κοτόπουλο: 1-2 μέρες
    Ψάρι: 1 μέρα
    Σάλτσες: 2 μέρες
    Αυγά ψυγείου: μπορούν στους -1°C να συντηρηθούν μέχρι και 4 μήνες (συνήθως παγώνουν), αλλά τα αυγά ημέρας σε θερμοκρασία 0-5 °C, μπορούν να φτάσουν έως και τις 10 εβδομάδες.
    Βούτυρο: στους 2-4°C μέχρι την ημερομηνία λήξης.

    Αναφορικά με τα προϊόντα ξηράς αποθήκης, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 18-22°C και συνιστάται να μην καταναλώνονται πέρα από την ημερομηνία ανάλωσης που δίνει ο παρασκευαστής τους.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κόντρα Γεωργιάδη-Καλλιακμάνη – «Δεν μπορώ την γκρίνια και την μιζέρια»

    Αντιπαράθεση για την κατάσταση του ΕΣΥ, σημειώθηκε μεταξύ του...

    Το βουλκανιζατέρ που θα είναι ανοιχτό την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

    Τα καταστήματα Βουλκανιζατέρ & Εμπορίας Ελαστικών του Συλλόγου μας λειτουργούν καθημερινά...

    Τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα»

    Το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» είναι τα...

    Πατάτες βραστές έτοιμες στον μισό χρόνο

    Μας αρέσει οποιαδήποτε τεχνική μας επιτρέπει να ετοιμάζουμε το...
    Best Shop