Είναι ασφαλές να υπερβαίνουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων;

    Ημερομηνία:

    Οι ετικέτες που συνοδεύουν τα τρόφιμα στα ράφια, στα ψυγεία και στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ, αποτελούν, στην ουσία, την ταυτότητα του προϊόντος το οποίο αγοράζουμε. Πάνω σε αυτές, εκτός από τα συστατικά, τα γραμμάρια και την καταγωγή του τροφίμου, αναγράφεται με ψιλά γράμματα και η ημερομηνία λήξης του.

    Η κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, χημικός Msc / NPD, με ειδίκευση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, μας εξηγεί ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη σωστή αποκωδικοποίηση των πληροφοριών σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.

    Φλίγκος

    Πιο συγκεκριμένα, σε προϊόντα που τα προμηθευόμαστε από τα ράφια (δηλαδή εκτός ψυγείου, π.χ. όσπρια, μακαρόνια κλπ) γνωστά και ως προϊόντα ξηρού φορτίου, την ημερομηνία λήξης τους την αναγνωρίζουμε από τη φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».  «Σε αυτή την περίπτωση» μας εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου, «η αναγραφόμενη ημερομηνία αφορά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του τροφίμου και είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του (π.χ. γεύση, χρώμα, οσμή ή θρεπτικά συστατικά-βιταμίνες) σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης».

    Από την άλλη, στην περίπτωση τροφίμων τα οποία είναι μικροβιολογικώς ιδιαίτερα ευαλλοίωτα (αυτά τα οποία ψωνίζουμε από τα ράφια των ψυγείων, όπως π.χ. γάλα, γιαούρτι κλπ ή εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων ψυκτικής αλυσίδας), η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (δηλαδή η φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») αντικαθίσταται από την τελική ημερομηνία ανάλωσης, δηλαδή από την φράση «ανάλωση έως», η οποία όπως μας εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου σημαίνει »ότι πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας ενδέχεται, έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, το τρόφιμο να συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και άρα να είναι μη ασφαλές».

    GLEARNET

    Είναι ασφαλές να υπερβαίνουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων;

    Κατά τον ΕΦΕΤ, σε θερμοκρασία 1-5 βαθμούς, μπορεί να συντηρηθούν

    Κρέας: 3-5 μέρες
    Κιμάς: 1-2 μέρες
    Κοτόπουλο: 1-2 μέρες
    Ψάρι: 1 μέρα
    Σάλτσες: 2 μέρες
    Αυγά ψυγείου: μπορούν στους -1°C να συντηρηθούν μέχρι και 4 μήνες (συνήθως παγώνουν), αλλά τα αυγά ημέρας σε θερμοκρασία 0-5 °C, μπορούν να φτάσουν έως και τις 10 εβδομάδες.
    Βούτυρο: στους 2-4°C μέχρι την ημερομηνία λήξης.

    Αναφορικά με τα προϊόντα ξηράς αποθήκης, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 18-22°C και συνιστάται να μην καταναλώνονται πέρα από την ημερομηνία ανάλωσης που δίνει ο παρασκευαστής τους.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα 3 ζώδια που θα έχουν μία σημαντική οικονομική επιτυχία – «Η αυτοπεποίθησή σας είναι στα ύψη»

    Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, τρία ζώδια θα προσελκύσουν σημαντική οικονομική...

    Πάτρα: Γνωστή εταιρεία ήθελε ακίνητο στη Μαιζώνος αλλά… άλλαξε γνώμη λόγω ενοικίων

    του Αχιλλέα Ροδίτη Το πώς ο πεζόδρομος της Μαιζώνος επηρεάζει...

    Όταν οι μαθητές παίζουν με το κινητό: 20 χαμένα λεπτά για κάθε σκρολάρισμα

    Δεν μπορεί παρά να έχετε κι εσείς ένα άτομο...

    «Δεν έχουμε κάνει σεξ με τον σύντροφό μου εδώ και δύο χρόνια – Κατηγορεί το σώμα μου»

    Ηαπουσία ερωτικής επαφής σε μια σχέση μπορεί να τη φθείρει, αλλά...