Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την υγεία ή την άσκηση γνωρίζουν καλά ότι η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα και το μυαλό στο σύνολό του και συμβάλλει επίσης στη μακροζωία. Εξάλλου, ο σωστός συνδυασμός καλής διατροφής και άσκησης συνιστάται για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, διάφοροι τύποι καρκίνου και οστεοπόρωση.
Επιπλέον, η άσκηση αυξάνει την ανοσολογική λειτουργία, ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Σε σχέση με την ψυχική υγεία, η διάθεση βελτιώνεται, το άγχος μειώνεται.
Αλλά δυστυχώς, περισσότεροι από 4 στους 3 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδειχθεί ότι ασκούνtai λιγότερο από 150 ή 300 λεπτά την εβδομάδα όταν πρόκειται για μέτρια σωματική δραστηριότητα και 75–150 λεπτά την εβδομάδα όταν μιλάμε για ενεργό σωματική δραστηριότητα.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι εξωτερικοί χώροι είναι πιο αποτελεσματικοί για άσκηση. Το περπάτημα ή η διαμονή σε πάρκο ή φύση βοηθά το μυαλό και το σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως η άσκηση. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το εάν η υπαίθρια άσκηση αυξάνει τα οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal Of Lifestyle Medicine βρήκε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν πόσο συχνά οι άνθρωποι περνούν χρόνο στην άγρια φύση, είτε ασκούν είτε χαλαρώνουν στην άγρια φύση. Απολαύστε τα υπόλοιπα οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, η άσκηση στη φύση είναι πιο ευεργετική από την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να υπολογιστούν για περισσότερο από 1 έτος, αλλά όλα αυτά τα οφέλη ισχύουν και μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, οι παιδικές χαρές, οι κοινότητες, οι διαφημιστικές πινακίδες και το υπέροχο φυσικό φως φαίνεται να συμβάλλουν στην αίσθηση ασφάλειας και σύνδεσης του επισκέπτη με τη φύση.
Τα πάρκα και τα μονοπάτια είναι δημοφιλή επειδή είναι εύκολα προσβάσιμα, αλλά οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις και κάποια προβλήματα κατά τη χρήση του πάρκου.
Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι είναι πιθανώς πολύ αποτελεσματικό για τους ασθενείς, ακόμη και με “συνταγογραφούμενο” περίπατο ή διαμονή στη φύση.
Συμπερασματικά, η χρήση πάρκων και ειδικά σχεδιασμένων περιοχών στη φύση για σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο, καθώς η φύση αποπνέει ηρεμία και ενισχύει θετικά συναισθήματα, αισιοδοξία και μια πιο υγιή στάση απέναντι στη ζωή.