Το κοτόπουλο είναι ένα από τα ευκολότερα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν μαγειρεύουμε, ωστόσο αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης – μαζί με τα λαχανικά και τα φρούτα. Η ασφάλεια του ξεκινάει από τη στιγμή που είναι ωμό και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προσέχουμε το χρώμα, την υφή και τη μυρωδιά του.
Ποιο είναι το σύνηθες χρώμα του κοτόπουλου;
Όσον αφορά τη σάρκα του, το χρώμα της πρέπει να είναι από γαλαζωπολευκό έως κίτρινο όταν είναι ωμό. Όλες αυτές οι αποχρώσεις είναι φυσιολογικές και αποτελούν άμεση συνέπεια της διατροφής, της φυλής, των επιπέδων άσκησης και της ηλικίας του ζώου. Για παράδειγμα, τα νεαρά πουλερικά έχουν λιγότερο λίπος κάτω από το δέρμα και έτσι μπορεί να προκληθεί η μπλε απόχρωση, ενώ το κίτρινο δέρμα μπορεί να οφείλεται στη ζωοτροφή που έχει καταναλώσει.
Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Αν το λίπος είναι κίτρινο αντί για λευκό, τότε το κοτόπουλο δεν πρέπει να καταναλωθεί. Παράλληλα, οι αλλαγές του χρώματος στο ωμό κοτόπουλο θα πρέπει να μας ανησυχούν. Παρόλο που κάποιος αποχρωματισμός είναι φυσιολογικός, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να προσέχουμε το χρώμα του. Εάν η σάρκα γίνει γκρίζα ή πράσινη, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Επιπλέον, πρέπει να προσέχουμε πριν ανοίξουμε τη συσκευασία για προειδοποιητικά σήματα ανάπτυξης μούχλας, και σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο να την πετάξουμε ολόκληρη.
Η σημασία της σωστής αποθήκευσης
Οι αλλαγές χρώματος είναι αρκετά συνηθισμένες για το ωμό κρέας, ακόμη και όταν φυλάσσεται σωστά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Έτσι, είναι καλύτερο να μην βασιζόμαστε μόνο στο χρώμα του, όταν ελέγχουμε αν έχει αλλοιώσεις. Λόγου χάρη αν έχει έντονη ή ξινή μυρωδιά ή αν η υφή του είναι κολλώδης, τότε δεν θα πρέπει να καταναλωθεί. Τέλος, φροντίζουμε να μην κρατάμε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο περισσότερο από δύο ημέρες και το ψυγείο μας να έχει θερμοκρασία χαμηλότερη των 4 βαθμών Κελσίου.