Ας ξεκινήσουμε από το πλύσιμο του προσώπου μας, το οποίο αποτελεί το αρχικό και σημαντικό μέρος κάθε ρουτίνας περιποίησης και ως εκ τούτου μας οδηγεί σε μια αέναη αναζήτηση προϊόντων που θα αφήσουν τους πόρους μας καθαρούς και το δέρμα μας απαλό. Τι γίνεται όμως με το άλλο στοιχείο που αγγίζει το πρόσωπό μας καθώς το πλένουμε; Με τις ενδείξεις ότι ορισμένοι τύποι νερού της βρύσης μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα και τα μαλλιά μας αρνητικά να πληθαίνουν, μένουμε να αναρωτιόμαστε τελικά πόσο βλαβερές είναι οι συνέπειές του για εμάς;

Είναι το νερό της βρύσης εχθρός του δέρματος και των μαλλιών μας; – Νέες έρευνες δίνουν απάντηση

 

Οι επιβλαβείς ουσίες του νερού βρύσης
Το νερό δίνει ζωή, αλλά πολλές φορές την αφαιρεί, κυρίως όταν πρόκειται για χαμηλής ποιότητας νερό. Είναι αρκετά γνωστό ότι το νερό της βρύσης έχει μέταλλα, αλλά η ποσότητα των μεταλλικών αυτών στοιχείων καθορίζει στο τέλος το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας. Συνήθως το νερό της βρύσης περιέχει μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και σίδηρο που μπορεί να αφήσουν υπολείμματα στο δέρμα και τα μαλλιά, αφαιρώντας τα φυσικά έλαια και προκαλώντας συσσώρευση, ξηρότητα και ερεθισμούς.

Η συγκέντρωση αυτών εξαρτάται από το είδος του νερού που διαθέτει η πόλη που μένουμε. Η δοκιμή είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσουμε τη σκληρότητα του νερού, πηγαίνοντας ένα δείγμα από αυτό για εργαστηριακή εξέταση. Μπορεί κανείς επίσης να επικοινωνήσει με το τοπικό δίκτυο ύδρευσης για να λάβει τις μέσες τιμές του νερού της βρύσης για την περιοχή του, ή να χρησιμοποιήσει μια από τις βάσεις δεδομένων ταχυδρομικών κωδικών που δημιουργούνται από εταιρείες που πωλούν φίλτρα νερού.

Νερό και δέρμα
Σύμφωνα με την αισθητικό δερματολόγο Michele Green, M.D. με έδρα τη Νέα Υόρκη, το νερό της βρύσης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο δέρμα μας, αλλά το πόσο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και το πόσο ευαίσθητο είναι. Το νερό μπορεί να είναι προβληματικό για το δέρμα μας, επειδή αφήνει πίσω του διαλυμένα μέταλλα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με το καθαριστικό ή το σαπούνι μας, δημιουργώντας ένα φιλμ που θέτει σε κίνδυνο το φράγμα του δέρματός μας και παρεμβαίνει στην παραγωγή λιπαρών ουσιών. Το πιο συνηθισμένο δερματικό πρόβλημα που προκαλείται από αυτή την αντίδραση είναι η ξηρότητα ή η ξηροδερμία. Το σκληρό νερό είναι επίσης γνωστό ότι επιδεινώνει δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Ωστόσο, αν δεν έχετε ξηρό δέρμα ή κάποιο από αυτά τα προαναφερθέντα προβλήματα, τότε το νερό της βρύσης δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για εσάς.

Νερό και μαλλιά
Τα μαλλιά μας είναι μια άλλη ιστορία. Τα μέταλλα στο νερό μπορούν να επηρεάσουν τα φυσικά έλαια στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται ξηρά, εύθραυστα και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. Πιο συγκεκριμένα για αυτούς που βάφουν τα μαλλιά τους, η βλάβη μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το νερό που περνάει από χάλκινους σωλήνες, οι οποίοι μπορεί να αφήσουν πίσω τους ίχνη μετάλλου που θα επηρεάσουν το χρώμα των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου.
Το νερό της βρύσης μπορεί επίσης να περιέχει χλώριο -ορισμένα δημόσια συστήματα ύδρευσης χρησιμοποιούν αυτές τις χημικές ουσίες για να απολυμαίνουν το νερό τους- και αν τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά, μπορούν να θαμπώσουν ή να αφαιρέσουν το χρώμα των μαλλιών μας ή ακόμη και να το αλλάξουν εντελώς. Έτσι, αν έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή ξηρά ή βαμμένα μαλλιά, ελέγξτε οπωσδήποτε το νερό σας για χλώριο και μέταλλα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά;
Ως εναλλακτική λύση και για να αποφύγουμε να πλύνουμε το πρόσωπό μας με νερό της βρύσης, μπορούμε να στραφούμε σε προϊόντα micellar. Tο νερό micellar είναι μια φανταστική επιλογή, αν θέλετε να εξαλείψετε εντελώς το νερό της βρύσης από τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, συνιστάται από πολλούς δερματολόγους σε όλο τον κόσμο, είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση ακόμη και αν έχετε ευαίσθητο δέρμα χάρη στην υποαλλεργική του σύνθεση χωρίς αλκοόλ και parabens.

Αναφορικά με τα μαλλιά μας, αν ζούμε κάπου με νερό που περιέχει υπερβολικό χλώριο ή μέταλλα, ίσως πρέπει να επανεξετάσουμε το ενδεχόμενο να πλένουμε το τριχωτό της κεφαλής μας με νερό της βρύσης. Μια λύση είναι η χρήση εμφιαλωμένου νερού, ωστόσο είναι αρκετά κοστοβόρα. Αντιθέτως πολλοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κάποιο είδος συστήματος φιλτραρίσματος ειδικά σχεδιασμένο για να εξαλείφει τα σκληρά μέταλλα που βρίσκονται στο νερό.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image