Με την τέλεση πανηγυρικού Εσπερινού χθες το απόγευμα, παρουσία πλήθους πιστών, επαναλειτούργησε μετά από 30 χρόνια, ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου.
Το 1995 ο μεγάλος σεισμός που έπληξε την Αχαΐα προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στον ναό που έκτοτε έπαυσε να λειτουργεί λόγω επικινδυνότητας.
Ο Αρχιερατικός Εσπερινός ξεκίνησε στις 6:30 μ.μ., με την είσοδο της ιεράς εικόνος η οποία επέστρεψε στον οίκο Της συνοδεία του συνόλου του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και ακολούθησε η ιερά Ακολουθία χοροστατούντος του Μητροπολίτου πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.
Για μια “ιστορική και συγκινητική βραδιά” έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στους αγώνες του πρώην πλέον Μητροπολίτη Αμβροσίου προκειμένου να ανακατασκευαστεί πλήρως ο ναός.
Παράλληλα δεν έκρυψε τη συγκίνησή για το γεγονός ότι η ιερά εικόνα της Παναγίας “επέστρεψε και πάλι στο σπίτι Της και δεν παραμένει άλλο στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου Νέοι Ορίζοντες όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά”.
Σήμερα Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, κατά την ημέρα της εορτής θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ώρα 7:00 π.μ.
Μετά το πέρας της, οι Μητροπολίτες κ. Αμβρόσιος και κ. Ιερώνυμος θα τιμήσουν τους μεγάλους ευεργέτες του Ναού Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου ενώ στις 6 μ.μ. θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση υπέρ υγείας των πιστών.
Ο ναός, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και μεγαλοπρεπείς εκκλησίες της Πελοποννήσου.
Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επισημότητα το 1914. Από το 1982, ο ναός είναι κηρυγμένο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου ανέλαβε την εξ ολοκλήρου αποκατάσταση του ναού – έργο δύσκολο και απαιτητικό.

