Πολλοί και διαφορετικοί είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, με επίκεντρο τον τρόπο ζωής και κυρίως τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. Μερικά από τα ένοχα τρόφιμα, όπως τα υπερεπεξεργασμένα, οδηγούν αντίστοιχα και σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Θα μπορούσε, ωστόσο, η μορφή και η σύσταση του σώματος να παίζει ρόλο, εκτός από το υπερβολικό βάρος; Μια πολυμελής και διεθνής ομάδα ιατρικών ερευνητών διερεύνησε αυτές τις διαφορετικές σωματικές παραμέτρους.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει μια αναδυόμενη απειλή για την υγεία, αποτελώντας την υπ’ αριθμόν δύο κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, που μεταφράζεται σε περίπου 150.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο, όπως έχουν αποκαλύψει προηγούμενες μελέτες. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 1 στους 23 για τους άνδρες και 1 στους 25 για τις γυναίκες, αν και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Το 2016, μια διαφορετική ομάδα ερευνητών εντόπισε στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία γενικά και την κεντρική παχυσαρκία στους ψηλούς ανθρώπους με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχοντας αυτή τη διαπίστωση ως έναυσμα, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια παρόμοια έρευνα, σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.
Η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη του είδους της μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 550.000 ενήλικες από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Μελέτησαν επίσης γενετικά δεδομένα από δείγματα ιστών που συλλέχθηκαν από επιπλέον 800 δότες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερο ανάστημα και με σωματότυπο μήλο, με τη γενετική τάση να παίρνουν βάρος γύρω από τη μέση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από ό,τι οι άνθρωποι με άλλα γενετικά κωδικοποιημένα σχήματα σώματος. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι ψηλοί άνθρωποι με αυτόν τον σωματότυπο έτειναν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.
Αντίστοιχα, τα άτομα με γονίδια που τους καθιστούσαν πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία λόγω ανθυγιεινής διατροφής παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Σημείωσαν επίσης ότι οι δύο σωματότυποι είχαν μοναδικές μοριακές οδούς προς τη νόσο που καθοδηγούνταν από ορισμένα γενετικά πρότυπα.