Με διάμετρο που φτάνει τα 25 εκατοστά με τις δαγκάνες ανοιγμένες, το ξενόφερτο κινεζικό καβούρι είναι δυνατός αντίπαλος.
Στην Ευρώπη, το καβούρι Eriocheir sinensis εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από έναν και πλέον αιώνα, αρχικά κοντά σε ένα ποτάμι της Βρέμης στη Γερμανία.
Πιθανότατα έφτασε από την Ασία ως λαθρεπιβάτης στο νερό του έρματος των πλοίων. Σήμερα, το ξενικό είδος έχει εδραιωθεί σε 18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά όχι στην Ελλάδα).
Η ΕΕ έχει συμπεριλάβει το καβούρι σε λίστα με τα ξενικά είδη που προκαλούν ανησυχία, καθώς ο εισβολέας μπορεί να διαταράξει την τροφική αλυσίδα υδατικών οικοσυστημάτων, να εισαγάγει ασθένειες και να αυξήσει τη διάβρωση των όχθων με τα λαγούμια που σκάβει.
Το 2023, επιστήμονες από όλη την Ευρώπη ενώθηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Clancy για την αντιμετώπιση της απειλής.
Μέχρι σήμερα, η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου του πληθυσμού είναι μια παγίδα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και την Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Φλάνδρας στο Βέλγιο.
Οι τρεις παγίδες που έχουν εγκατασταθεί σε ποτάμια της χώρας από το 2018 έχουν πιάσει μέχρι σήμερα γύρω στα 3 εκατομμύρια καβούρια, λέει στο CNN ο Γιόνας Σέλινκ, καθηγητής υδρόβιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.
Η παγίδα είναι ένα μεταλλικό αυλάκι με υπερυψωμένα τοιχώματα που τοποθετείται κάθετα στην κοίτη του ποταμού. Τα καβούρια πέφτουν μέσα, δεν μπορούν όμως να βγουν από τα ψηλά τοιχώματα και αναγκάζονται να κινηθούν μέχρι τις άκρες του καναλιού, οπότε πέφτουν μέσα σε κιβώτια.
Μια παγίδα ίδιου σχεδιασμού εγκαταστάθηκε πέρυσι στη Βρετανία, εκτός του προγράμματος Clancy, και οι επιστήμονες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν κι άλλες στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σουηδία.