Οι «Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Γιαννιάς 1760 – 1821: Στα χνάρια των Καπεταναίων» την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με αρωγούς – υποστηρικτές τις Ενορίες των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Μύλων Πατρών, της Αγίας Παρασκευής – Αγίου Αθανασίου και το Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του αγωνιστή Γιαννιά, στην ομώνυμη πλατεία, από τον Πανοσιολογιώτατο π. Παΐσιο, εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου και τους ιερείς π. Ηλία Κωστόπουλο, π. Γεώργιο Σμεράιδο (Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής – Αγίου Αθανασίου) και π. Σωτήριο Γαλάνη (Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών, Μαρία Κανελλοπούλου και οι χοροδιδάσκαλοι της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», Κωνσταντίνα Ζάγκλα και Θάνος Νικολακόπουλος.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Λύσανδρος Παναγόπουλος, διατελέσας αντιδήμαρχος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και θεματικός αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος σε μία μεστή περιεχομένου και ουσίας ομιλία για τους Καπετάνιους Γιαννιά, τους «Σταυραετούς του Ωλενού».
Ο κ. Παναγόπουλος περιέγραψε με λόγο ιστορικό τη ζωή και τη δράση των δύο αγωνιστών Γιαννιά (πατέρα και γιου), αλλά και τη συμβολή τους, μέσα από τον ένδοξο θάνατό τους, στην εξέλιξη του Αγώνα που έκαναν οι Έλληνες για τη λευτεριά τους.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί λεβέντικοι χοροί για τους Καπετάνιους και τους Αγωνιστές του ’21 (με υπεύθυνους τους χοροδιδασκάλους Κωνσταντίνα Ζάγκλα & Θάνο Νικολακόπουλο).
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγωνιστή από τους Βασίλη Καλούτσα, εκπρόσωπο του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα «Η Θάνα», Βασίλειο Κυριαζή, νομικό και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Τριταιϊτών Πάτρας, Λύσανδρο Παναγόπουλο, διατελέσαντα αντιδήμαρχο Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και θεματικό αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος, Ευσταθία Γιαννιά, αντιστράτηγο (ε.α.) της Ελληνικής Αστυνομίας, Ειρήνη Χειμώνα, γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών.
Στη συνέχεια οι χοροδιδάσκαλοι της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», Θάνος Νικολακόπουλος και Κωνσταντίνα Ζάγκλα απέδωσαν φόρο τιμής στους Καπετάνιους Γιαννιά και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των εκλιπόντων Αγωνιστών του 1821.
Η εκδήλωσε έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το χώρο της πλατείας για να παρακολουθήσει την εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων ο περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερυμάνθου, Δημήτριος Δριβίλας, η διαμερισματική σύμβουλος Ανατολικού Διαμερίσματος, Βικτωρία Παπαπαύλου, η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Σπιράλ», Άκια Σταμάτη, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ανδρέας Μανωλόπουλος, ο πτέραρχος (ε.α.), Γεώργιος Νταβρής, ο σμήναρχος (ε.α.) Παντελής Νταουσάνης, ο αντιναύαρχος (ε.α.) Δημήτριος Μποϊλές, η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Αχαΐας, Παναγιώτα Γεωργοπούλου, η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλουσιωτών Αχαΐας «Ο Άγιος Γεώργιος», Νικολίτσα Παπαδοπούλου, ο τέως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλουσιωτών Αχαΐας «Ο Άγιος Γεώργιος», Βασίλης Γιαννακόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ομίλων κ.ά.
Σε αυτή την εκδήλωση μνήμης στον Αχαιούς – Προστοβιτσάνους Καπετάνιους Γιαννιά και όλους τους αφανείς ήρωες, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, τους πολυποίκιλους εθνικούς – πατριωτικούς, θρησκευτικούς και επετειακούς συμβολισμούς απέδωσε η πολυμελής ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους και αποδίδοντας φόρο τιμής και χρέους στους αφανείς αγωνιστές, στις άγνωστες, αλλά και ένδοξες στιγμές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, με την υπόσχεση, την επόμενη χρονιά, να στέκεται και πάλι ταπεινά κάτω από τον ανδριάντα του Καπετάνιου, αποδίδοντας τις τιμές που αρμόζουν στο ανάστημα της λεβεντιάς του.