Εκλογές 2023: Οδηγός για την απλή αναλογική – Όσα προβλέπονται για τις έδρες και τα ποσοστά

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%. Ουσιαστικά, το νέο σύστημα που ψηφίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβει κάθε κόμμα εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές.

    Σύμφωνα με τους έως τώρα πολιτικούς συσχετισμούς και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για τις ενδεχόμενες συνεργασίες, ουσιαστικά δεν υπάρχει περιθώριο για κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, εκτός αν τα δεδομένα αλλάξουν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Πώς υπολογίζονται οι έδρες

    Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος 4406/2016. Με άλλα λόγια, οι έδρες των κομμάτων υπολογίζονται ως εξής: ποσοστό εκλογών/100 x 300 (αρ. βουλευτών) = έδρες. Αν για παράδειγμα ένα κόμμα λάβει 30% θα έχει συνολικά 90 έδρες.

    Η στρογγυλοποίηση πηγαίνει πάντα προς το προηγούμενο ακέραιο.

    GYMALL

    Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος 4406/2016.

    Νόμος 4406/2016: Όσα προβλέπει για τις δεύτερες κάλπες και το bonus

    Ο Νόμος 4406/2016 προβλέπει την κατανομή εδρών με το αναλογικό σύστημα. Η λεγόμενη «απλή αναλογική» σημαίνει, πρακτικά, πως κάθε κόμμα εκλέγει τόσους βουλευτές όση είναι η εκλογική του δύναμη στην επικράτεια. Ο αριθμός των βουλευτών του είναι το ποσοστό του όλου αριθμού των βουλευτών, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό του κόμματος στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

    Το σύστημα αυτό, με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, επί της ουσίας δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με μια εκλογική αναμέτρηση. Το ενδεχόμενο να υπάρξει κόμμα που θα συγκεντρώσει 51% θεωρείται απίθανο, κάτι που σημαίνει ότι θα πάμε στη διαδικασία του άρθρου 37 παρ. 3 του Συντάγματος, που περιγράφει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει κυβερνών σχηματισμός, σε δεύτερες εκλογές.

    Σε αυτές, θα ισχύσει ο νόμος 4654/2020, όπου θα υπάρξει «κλιμακωτό bonus» στο πρώτο κόμμα. Το μπόνους των 50 εδρών θα δίνεται με βάση τη διαφορά της νίκης του πρώτου κόμματος. Όσο μεγαλύτερη η νίκη, δηλαδή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πριμοδότηση των εδρών με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Για να υπάρξει πριμοδότηση, επίσης, θα πρέπει το πρώτο κόμμα να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% και άνω των ψήφων σε όλη την Επικράτεια.

    Επίσης, η διαδικασία των δεύτερων εκλογών θα διεξαχθεί χωρίς σταυρό προτίμησης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    “Εφυγε” η Βασιλική Σταυροπούλου

    Κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 4:30...

    ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ: ΕΔΕ από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το συμβάν στα Δεμένικα

    Ενορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευγενία...

    Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πάτρας: Αναβολή λόγω ποδοσφαίρου στο παιχνίδι της Basket League

    Σε αναβολή του αγώνα Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πάτρας για την πρεμιέρα...

    Ηλεία: Νταήδες επιτέθηκαν και τραυμάτισαν νεαρό με θέματα υγείας

    Επίθεση από τέσσερις άγνωστους δέχτηκε προχθές το βράδυ ένας...