Όταν ξεθυμαίνει η έξαψη του shopping, έρχονται οι απογοητευτικές διαπιστώσεις, ότι τα ρούχα που αγοράσαμε δεν φαίνονται τόσο ωραία όσο στον καθρέφτη του δοκιμαστηρίου, ότι δεν έχουμε με τι να τα συνδυάσουμε, ότι έχουμε ήδη άλλα πέντε ίδια.

1. Ενδυμασία αγορών
Το μπες-βγες στα δοκιμαστήρια είναι μια κουραστική διαδικασία που γίνεται εξοντωτική αν πάμε για ψώνια φορώντας στενό τζιν. Άνετα, φαρδιά ρούχα χωρίς κουμπιά και παπούτσια που βγαίνουν εύκολα θα κάνουν τη ζωή μας πιο άνετη.
2. Δύο μεγέθη
Παίρνουμε στο δοκιμαστήριο δύο μεγέθη, αυτό που νομίζουμε ότι είναι το νούμερό μας και ένα μεγαλύτερο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τα δοκιμάσουμε χωρίς να κοιτάξουμε την ταμπέλα. Σημασία έχει να μας πηγαίνει, όχι αν γράφει 40 ή 42. Αν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, επιλέγουμε το μεγαλύτερο∙ είναι πιο εύκολο να στενέψεις ένα ρούχο παρά να το φαρδύνεις.
3. Early bird
Νωρίς το πρωί τα καταστήματα είναι τακτοποιημένα, οι υπάλληλοι ξεκούραστοι και τα δοκιμαστήρια άδεια. Επιπλέον, στα εμπορικά κέντρα υπάρχει δροσιά, ησυχία και διαθέσιμο πάρκινγκ. Όσο περνά η ώρα, η ουρά στα δοκιμαστήρια και στα ταμεία μεγαλώνει -μαζί τους και η κούραση και ο εκνευρισμός.
4. Διάσπαση προσοχής
Αν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος μένουμε προσηλωμένοι σ’ αυτόν. Δεν αφήνουμε τις κρεμάστρες με τις προσφορές να μας παρασύρουν. Δεν έχει σημασία πόσο φτηνό είναι κάτι ή πόση έκπτωση έχει∙ σημασία έχει να μας αρέσει και να μας ταιριάζει.
5. Αντίσταση στους πειρασμούς
«Το πιο συχνό λάθος είναι να αγοράζει κανείς υπερβολικά πολλά ρούχα για πάρτι και υπερβολικά πολλά βαρετά βασικά κομμάτια. Τα ρούχα που έχουν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη ζωή σας βρίσκονται κάπου στη μέση: κομμάτια που μπορείτε να φορέσετε μια συνηθισμένη μέρα και να σας κάνουν να νιώθετε ξεχωριστοί. Ενδιαφέροντα, αλλά όχι υπερβολικά. Ψάξε για αυτά», συμβουλεύει η Guardian.
6. Εστιάζοντας στη σύνθεση
Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσουμε ένα T-shirt από λινό, παρά ένα από πολυαμίδιο. H σύνθεση του υφάσματος δεν καθορίζει μόνο την ανθεκτικότητα, αλλά και την αίσθηση στο σώμα. Οι New York Times προτείνουν να αποφεύγουμε ρούχα με πάνω από 20% πολυέστερ, να προτιμάμε πλεκτά από μαλλί που δεν φθείρονται εύκολα και μπλούζες από υψηλής ποιότητας βαμβάκι Pima.
7. Ερωτήσεις & Απαντήσεις
«Πότε θα το φορέσουμε;» Καλές απαντήσεις: «στο γραφείο», «στα γενέθλια του Γιώργου», «στην Επίδαυρο». Κακές απαντήσεις: «όταν ξεκινήσω ποδηλασία», «όταν χάσω τρία κιλά».
8. Συνδυασμοί
Ωραιότατο αυτό το ρούχο, αλλά με τι θα τα συνδυάσουμε; Αν χρειάζεται να αγοράσουμε κι άλλα ρούχα ή παπούτσια για να φορεθεί το νέο κομμάτι, ίσως δεν αξίζει την επένδυση.
9. Βγαίνοντας από το comfort zone
Για να μην προσθέσουμε άλλη μία καμπαρντίνα σαν να είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου, δοκιμάζουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Το δοκιμαστήριο είναι ασφαλές καταφύγιο: μπορούμε να φορέσουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να μας δει κανείς. «Δεν θα βρεις τα ρούχα που θα αλλάξουν τη ζωή σου αν δοκιμάζεις μόνο αντίγραφα αυτών που ήδη έχεις στην ντουλάπα σου», προτείνει η Guardian.