ΕΚΤ: Βλέπει ανάπτυξη 4,2% στην ευρωζώνη το 2022

    Ημερομηνία:

    Ανάπτυξη στο 4,2% και διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους στην ευρωζώνη, προβλέπει για το 2022 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τελευταίο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε σήμερα.

    Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει ισχυρά κατά τη διάρκεια του 2022, επισημαίνεται. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου προβλέπουν ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, οι προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2022 και προς τα πάνω για το 2023.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2021, σε 3,2% το 2022, σε 1,8% το 2023 και σε 1,8% το 2024 – σημαντικά υψηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 1,4% το 2021, 1,9% το 2022, 1,7% το 2023 και 1,8% το 2024, επίσης υψηλότερος από ό,τι στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

    Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους.

    Εκφράζει, δε, την αισιόδοξη εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια του 2022, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν, η κατανάλωση να ομαλοποιηθεί και οι πιέσεις που ασκούνται στις τιμές από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα να υποχωρήσουν.

    Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να εξελιχθεί ακόμη καλύτερα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της ΕΚΤ, εάν οι καταναλωτές αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ώστε να αποταμιεύσουν λιγότερο από το αναμενόμενο και να ξοδέψουν περισσότερο. Αντίθετα, η πρόσφατη επιδείνωση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης νέων παραλλαγών, θα μπορούσε να είναι πιο επίμονη τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών για τις εκπτώσεις

    Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι...

    Πέτρος Κουσουλός: Η «επίθεση» στον δημοσιογράφο που κατηγορείται για εκβιασμό στη Ζέττα Μακρή

    Για την Πέμπτη 10 Ιουλίου αναβλήθηκε η απολογία του...

    Γαλλία: Τρόμος για 30χρονη Influencer – Διαρρήκτες την χτύπησαν, την έδεσαν και την ψέκασαν με χλωρίνη

    Στιγμές τρόμου έζησε η 30χρονη Γαλλίδα Influencer, Σοράγια Ρίφι, όταν διαρρήκτες μπήκαν...

    Από πνιγμό οι θάνατοι των 16χρονων που βρέθηκαν σε ποταμό στην Ξάνθη, σε πένθος οι οικογένειες τους – «Δεν ήξεραν κολύμπι»

    Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι οικογένειες των δύο 16χρονων, που ανασύρθηκαν...