Για πάντα νέοι: Δέκα τροφές που μας «χαρίζουν» χρόνια

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο μπορούν να μας δώσουν νεανική λάμψη και να ενισχύσουν την συνολική μας υγεία.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που χαρίζει στο δέρμα μας την ελαστικότητά του και καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερο. Οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο ή αυτές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, μπορούν να μας βοηθήσουν στη δημιουργία των δομικών στοιχείων που χρειαζόμαστε για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

    10 τροφές με αντιγηραντική δράση

    #1 Κοτόπουλο

    Το κοτόπουλο είναι μια πλούσια πηγή διατροφικού κολλαγόνου και αποτελεί επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε κολλαγόνο στο κοτόπουλο ποικίλλει. Για παράδειγμα, το μπούτι περιέχει περισσότερο κολλαγόνο από το στήθος.

    #2 Ψάρι

    Όπως και άλλα ζώα, τα ψάρια έχουν οστά και συνδέσμους από κολλαγόνο. Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών , αυτή η μορφή κολλαγόνου μπορεί να είναι πιο βιοδιαθέσιμη και ιδιαίτερα χρήσιμη για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος.

    Όμως, ενώ το μεσημεριανό σάντουιτς με τόνο ή ο σολομός για βραδινό μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη, το κρέας των ψαριών περιέχει λιγότερο κολλαγόνο από άλλα μέρη που συνήθως δεν καταναλώνουμε.

    #3 Ασπράδια αυγών

    Παρόλο που τα αυγά δεν περιέχουν συνδετικούς ιστούς όπως πολλά άλλα ζωικά προϊόντα, τα ασπράδια έχουν σχετικά υψηλές ποσότητες προλίνης, ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου.

    #4 Εσπεριδοειδή

    Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή προ-κολλαγόνου και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση κολλαγόνου.

    Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και το λάιμ είναι γεμάτα με αυτό το θρεπτικό συστατικό.

    #5 Μούρα

    Αν και τα εσπεριδοειδή τείνουν να παίρνουν όλη τη δόξα για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα μούρα είναι άλλη μια εξαιρετική πηγή. Οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και γενικά όλα τα μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

    #6 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

    Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

    Το σπανάκι, το λάχανο, το ελβετικό σέσκουλο και άλλα πράσινα χορταρικά παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χλωροφύλλης αυξάνει τον πρόδρομο του κολλαγόνου στο δέρμα.

    #7 Φασόλια

    Τα φασόλια είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχουν λυσίνη, ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, πολλά φασόλια είναι πλούσια σε χαλκό, άλλο ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου.

    #8 Κάσιους

    Την επόμενη φορά που θα πιάσετε μια χούφτα ξηρούς καρπούς για τσιμπολόγημα, προτιμήστε τα κάσιους. Περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί κολλαγόνο.

    #9 Ντομάτες

    Μια άλλη κρυφή πηγή βιταμίνης C. Μια μέτρια ντομάτα μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας για τη σύνθεση κολλαγόνου. Οι ντομάτες διαθέτουν επίσης μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για την υποστήριξη του δέρματος.

    #10 Πιπεριές

    Ενώ προσθέτετε ντομάτες σε μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς, ρίξτε και μερικές πιπεριές. Αυτά τα λαχανικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

    Άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου περιλαμβάνουν τον ψευδάργυρο, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα είναι επίσης καλά για την υγεία της επιδερμίδας.

    Σχετικά με το κολλαγόνο και τη διατροφή

    Μερικές φορές, είναι δύσκολο να έχουμε μια μεγάλη ποικιλία τροφών στη διατροφή μας και ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει το γεγονός ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο μεταφράζεται πραγματικά σε πιο σφριγηλό δέρμα. Όπως υποστηρίζουν, είναι πιθανό το οξύ του στομάχου να διασπά τις πρωτεΐνες κολλαγόνου, εμποδίζοντάς τες να φτάσουν στο δέρμα.

    Ωστόσο, ορισμένες έρευνες φαίνονται πολλά υποσχόμενες. Συγκεκριμένα, μια μετα-ανάλυση του 2023 που εξέτασε 26 μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε τροφές όπως η παραπάνω θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του δέρματος και όχι μόνο.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Παιανία: Γυναίκα προσποιούμενη την πελάτισσα αφαίρεσε 600 ευρώ από καφετέρια

    Σε βίντεο που δημοσιεύει η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η κλοπή...

    Στη φυλακή ο πατέρας που κατηγορείται ότι ασελγούσε επί δύο χρόνια στην 13χρονη κόρη του

    Προσωρινά κρατούμενος, με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα κι Ανακρίτριας,...

    «Καμπανάκι» από τον Guardian: Στην Ελλάδα έφτασαν πάνω από 13.000 ανήλικοι πρόσφυγες το 2024

    Για μία ανθρωπιστική κρίση που αφορά τους ανήλικους πρόσφυγες...
    Best Shop