Έλλειψη φαρμάκων: «Μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη»

    Ημερομηνία:

    Η έλλειψη φαρμάκων είναι γεγονός και αποτελεί μείζον πρόβλημα σήμερα.

    Φλίγκος

    Κατά την άποψη μου οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών στη διεθνή αγορά, στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά και στην πιθανή τεχνική έλλειψη λόγω χαμηλών τιμών ορισμένων φαρμάκων.

    Η έλλειψη πρώτων υλών είναι δεδομένη για κάποια φάρμακα. Η διάρκεια της πανδημίας, με το κλείσιμο ή την υπολειτουργία των εργοστασίων τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν η κύρια αιτία. Με τη λήξη των περιορισμών ο κόσμος απελευθερώθηκε. Την εποχή αυτή έχουμε όπως κάθε χρόνο έξαρση των ιώσεων, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντιβιοτικά και άλλα, με αποτέλεσμα να  μειωθούν ή να εξαντληθούν τα αποθέματα. Θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ παραγωγής πρώτων υλών, παραγωγής φαρμάκων και διάθεση στην αγορά.

    Επίσης, η χαμηλή τιμή των παρασκευαζομένων φαρμάκων στην Ελλάδα οδηγεί τις φαρμακαποθήκες σε εξαγωγές, με αποτέλεσμα να λείπει μεγάλο ποσοστό παραγωγής από τη διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Κι εδώ είναι η ευθύνη που αποδίδουμε στην κυβέρνηση, διότι το υπουργείο πρέπει πάντα να παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και να παρεμβαίνει έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής στον έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμάκων.

    ICECAP

    Βεβαίως θα πρέπει να θίξουμε κι ένα άλλο ζήτημα. Το γεγονός πως κάποια φάρμακα έχουν χαμηλή τιμή στην Ελλάδα, που σε συνδυασμό με το Clowback και Rebate γίνεται ακόμη πιο χαμηλή, ωθεί τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες στη απόσυρση των φαρμάκων από την αγορά, τα οποία επανεμφανίζονται μετά από καιρό με άλλο όνομα αλλά με την ίδια δραστική ουσία, προσδοκώντας να πάρουν καλύτερη τιμή. Κι εδώ πάλι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί με το Clowback και Rebate οξύνεται το πρόβλημα.

    Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί  πως ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα χαμηλής κοστολογικής αξίας δεν πρέπει περαιτέρω να οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Αντίθετα, προτείνουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Επίσης θα πρέπει το υπουργείο μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να ενημερώνει τους γιατρούς για τα φάρμακα που υπάρχει έλλειψη ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν κάποιο γενόσημο.

    Ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών και η ενημέρωση από τον Ε. Ο. Φ. είναι αυτονόητες ενέργειες και αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης.

     

    *Η Κατερίνα Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής και αν. Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΧΑΪΑ: 10.000 κόσμο περιμένουν στο Helmos Mountain Festival – ΗΧΗΤΙΚΟ

    Αντίστροφη μέτρηση για το φεστιβάλ που γίνεται «θεσμός», το...

    Δυνατός σεισμός τα ξημερώματα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Ακολούθησαν 9 μετασεισμοί

    Σεισμός εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα στον θαλάσσιο...

    Νέο αεροσκάφος για το ΕΚΑΒ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Το αεροσκάφους τύπου Beechcraft King Air 360C, είναι δωρεά...

    Τροχαίο με τέσσερις τραυματίες στην παραλιακή – Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολώνα

    Τροχαίο ατύχημα με τέσσερις τραυματίες - οι δύο σοβαρά - σημειώθηκε λίγο...