Ελπιδοφόρος – Αγιά Σοφιά: «Έγινε τζαμί για καθαρά πολιτικούς λόγους»

    Ημερομηνία:

    «Δεν υπήρχε καμία λατρευτική ανάγκη να γίνει τζαμί, έγινε προς εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής»

    Ημέρα περίσκεψης και μεγίστης θλίψης αποτελεί, όχι μόνο για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα, η ημέρα κατά την οποία ο ιερός ναός του Της Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το ζωντανό μνημείο της δόξας της Ορθοδοξίας μας αλλά και το ορατό σύμβολο της λειτουργικής τελειότητας της Εκκλησίας μας, μετατράπηκε για δεύτερη φορά σε ισλαμικό τέμενος.

    Αυτό επισημαίνει σε εγκύκλιο του για τη μαύρη αυτή ημέρα για την Ορθοδοξία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

    Όπως είναι προφανές, υπογραμμίζει, δεν υπήρχε καμία λατρευτική ανάγκη για τη μετατροπή του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί, καθώς υπάρχει πληθώρα τζαμιών στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.

    Η απόφαση αυτή, σημειώνει επιπρόσθετα, έγινε προς εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος για καθαρά πολιτικούς λόγους.

    Τρία χρόνια μετά, επισημαίνει, συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και για την επαναλειτουργία του μνημείου, τουλάχιστον ως μουσείου, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην παγκόσμια κοινότητα αυτό το απαράμιλλο θαύμα της βυζαντινής τεχνοτροπίας.

    Οι κραυγές μέσα από τους αιματοβαμμένους τοίχους της Αγίας Σοφίας φωνάζουν εδώ και αιώνες για δικαιοσύνη και σεβασμό των μειονοτήτων της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και καλεί όλους να προσευχηθούμε θερμά, ώστε το ιερό αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας, με τον εκπληκτικό τρούλο του, να γίνει ξανά χώρος φιλόξενος για όλους τους ανθρώπους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17-11-2025

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΑΝ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ ΕΤΩΝ 84 ΘΑΝΟΝΤΑ ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ...

    Χρόνης Εξαρχάκος: Ο λόγος που δεν παντρεύτηκε ποτέ

    Γεννήθηκε στη Σύρο και σπούδασε στη δραματική σχολή του...

    Δείκτης βιωσιμότητας: Τα δέκα καλύτερα και δέκα χειρότερα μέρη για να ζεις

    Με κριτήριο την κουλτούρα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση,...