Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή οιαστρογόνων από τις ωοθήκες. Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, τα οποία είναι τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χαρακτηρίζονται από που εξάψεις και ή νυχτερινές εφιδρώσεις. Ως έξαψη ορίζεται η ξαφνική αίσθηση αυξημένης θερμότητας στο άνω μέρος του σώματος και πιο πόλη, συγκεκριμένα στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος. Κάθε έξαψη διαρκεί 1-5 λεπτά και μπορεί να συνοδεύεται από εφίδρωση, ρίγος, ανησυχία, και σε σπάνιες περιπτώσεις αίσθημα παλμών. Η θερμοκρασία του δέρματος αυξάνεται λόγω διαστολής των περιφερικών αγγείων Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ένα ξαφνικό κύμα θερμότητας που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στο άνω μέρος από όπου ξεκινά και η εφίδρωση. Αύξηση στη συστολική αρτηριακή πίεση (την μεγάλη πίεση), η οποία συνοδεύει τις εξάψεις, σημειώνεται τόσο μέσα στη μέρα όσο και στον ύπνο. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται 7 έως 15 παλμούς ανά λεπτό σχεδόν ταυτόχρονα με την έξαψη. Εάν η εφίδρωση είναι σημαντική, μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει ρίγη, ενώ η θερμοκρασία επιστρέφει σταδιακά στο φυσιολογικό.
Τα επεισόδια αγγειοκινητικών συμπτωμάτων ποικίλουν σε συχνότητα και διάρκεια. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις διαρκούν περίπου 4.5 έτη ενώ σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να διαρκέσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων ελαττώνονται. Το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν την ένταση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων.
Έως και 80% των γυναικών κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν αγγειοκινητικά συμπτώματα. Στις ευρωπαϊκές χώρες συγκεκριμένα, 40% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών αναφέρουν συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής έντασης. Ο αντίκτυπος των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων στην ποιότητα ζωής των γυναικών μπορεί να είναι σημαντικός. Οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ύπνου, κόπωση, άγχος και κατάθλιψη, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα εργασίας και επιτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.
Διαταραχές ύπνου
Μεταξύ των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα και αναφέρονται από το 40 60% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Οι διαταραχές ύπνου αυξάνονται σε συχνότητα κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, με το πιο συνηθισμένο παράπονο να είναι η συχνή νυχτερινή αφύπνιση αλλά και η δυσκολία έλευσης του ύπνου. Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα στην εργασία, καθώς επίσης μπορούν να έχουν δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία κατά τα χρόνια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.
Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα αποτελούν βασικό συστατικό της διαταραxης του ύπνου. Οι γυναίκες με μέτριες – σοβαρές εξάψεις έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς εξάψεις.
Η σχέση μεταξύ των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των υποκειμενικών διαταραχών του ύπνου έχει επίσης τεκμηριωθεί σε γυναίκες στην εμμηνό παυση. Χρόνια προβλήματα υγείας και άλλες διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορεί επίσης να προκαλούν διαταραχές της ποιότητας του ύπνου,
Οι γυναίκες στη μέση ηλικία αντιμετωπίζουν επίσης πολλαπλές προκλήσεις και άγχος στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, συμπεριλαμβα νομένων των αλλαγών των οικογενειακών ρόλων, της απώλειας σημα ντικών προσώπων, των αλλαγών και των αυξανόμενων απαιτήσεων στην εργασία, καθώς και ανησυχίες για την υγεία και ανησυχίες σχετικά με τη συνταξιοδότηση και τη γήρανση. Οι παράγοντες αυτοί με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία και εν συνεχεία την ποιότητα ύπνου.
Πηγή: Εμμηνόπαυση – Μια νέα αρχή: Πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες, Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, γράφουν οι Νικολέτα Μήλη, Ειδικευόμενη Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και Κωνσταντίνος Πανούλης, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας
ygeiamou.gr