Διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου και νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μόλις μερικά από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μήπως όμως μπορούν να εμφανιστούν αρκετά νωρίτερα; Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Menopause απαντά θετικά, καθώς αναδεικνύει ότι πρώιμα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν πολύ πριν σταματήσει η έμμηνος ρύση στις γυναίκες.
«Οι γυναίκες σε προχωρημένο αναπαραγωγικό στάδιο που έχουν τακτική έμμηνο ρύση, αλλά παρατηρούν αλλαγές στη διάρκεια ή το μήκος του κύκλου, μπορεί να εμφανίσουν πολλά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με το μεταβατικό στάδιο της εμμηνόπαυσης» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης δρ. Yamnia Cortés, επίκουρη καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας – Chapel Hill στο Durham της Νέας Υόρκης.
Κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται. Οι γυναίκες βιώνουν συνήθως τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 58 ετών, σύμφωνα με τη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS).
Για την παρούσα μελέτη, περισσότερες από 350 γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών συμπλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και τα συμπτώματα που μερικές φορές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ένα παρόμοιο ποσοστό γυναικών τόσο στην ομάδα του ύστερου αναπαραγωγικού σταδίου όσο και στην ομάδα μετάβασης στην εμμηνόπαυση ανέφεραν 8 από τα 18 συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις διαταραχές του ύπνου και της μνήμης, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την κόπωση, την ευερεθιστότητα, το άγχος, τη θλίψη, τον πονοκέφαλο και τη συχνοουρία ή ακράτεια.
Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η δυσκολία να κοιμηθούν ή οι αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων για τις γυναίκες και στις δύο ομάδες, όπως έδειξε η μελέτη.
Επιπλέον, οι γυναίκες στο τελικό αναπαραγωγικό στάδιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μυοσκελετικά προβλήματα και μειωμένη λίμπιντο από ό,τι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Και οι δύο ομάδες γυναικών, όμως, δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους παρεμπόδιζαν τις σχέσεις τους και τη συνολική ποιότητα της ζωής τους.
«Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα για να προετοιμαστείτε», συμβούλευσε η δρ. Yamnia Cortés.