flamis.gr

Εμβόλιασμοί: Αυτοί είναι οι λόγοι που θα παραλάβουμε λιγότερα εμβόλια – Αγωνία για πιθανές καθυστερήσεις

Η Ελλάδα θα παραλάβει τελικά λιγότερες δόσεις των εμβολίων της Pfizer / BioNTech ενάντια στον κορονοϊό. Έτσι από το 1 εκατομμύριο δόσεις που αναμέναμε μέσα στον Ιανουάριο για την έναρξη των εμβολιασμών, χθες έγινε γνωστό ότι θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις.

Το ευχάριστο είναι ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την έγκριση του εμβολίων της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 21 Δεκεμβρίου, τότε ίσως 300 χιλιάδες δόσεις εμβολίων να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, πριν από την Πρωτοχρονιά και οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, για τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι 300.000 δόσεις του εμβολίου επαρκούν για τον εμβολιασμό 150 χιλιάδων ανθρώπων, με δεδομένη την επαναληπτική δόση που θα λάβουν.

Πάντως, 150.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας. Είναι η ομάδα του πληθυσμού, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας, θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο, όσοι τουλάχιστον από αυτούς θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν.

Ο ακριβής αριθμός των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν θα προσδιοριστεί σήμερα, μετά από επικοινωνία του Υπουργείου Υγείας και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ώστε “να μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή, από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα”, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Γιατί, όμως, θα παραλάβουμε λιγότερες δόσεις από το 1 εκατομμύριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική συμφωνία με την Κομισιόν;

Λιγότερες οι πρώτες ποσότητες σε όλες οι χώρες της Ευρώπης

Η πρόσφατη αναγγελία της επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων από τον ΕΜΑ “άναψε” τη συζήτηση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσότητες που θα παραλάβει η κάθε μία.

Ταυτόχρονα με την Ελλάδα, το Βέλγιο επίσης, πληροφορήθηκε ότι θα παραλάβει λιγότερες από τις 600.000 δόσεις που ανέμενε τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, δήλωσε ότι «Η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία για 25 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Ο λόγος που επικαλέστηκε η εταιρεία είναι, ένα πρόβλημα που προέκυψε στη γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με τους Financial Times οι πρώτες ύλες που παρουσιάζουν έλλειψη είναι τα σωματίδια λιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του εμβολίου και έχουν σημαντική επίπτωση στην αποτελεσματικότητά του, καθώς εμποδίζουν την αποικοδόμηση του mRNA.

Η εταιρεία, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ομαλοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ώστε να επιτραπεί η συνέχιση των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπως έχουν προγραμματιστεί. Στο Βέλγιο η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.  

Στις μειωμένες παραλαβές εμβολίων προηγήθηκε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πληροφορήθηκε από την εταιρεία Pfizer ότι θα παραλάβει ως πρώτη παρτίδα, λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαν συμφωνηθεί αρχικά, ως αποτέλεσμα καθυστέρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών.

Εντωμεταξύ, μία μία όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν την ίδια πληροφόρηση: Ότι θα παραλάβουν λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ανησυχία στα κράτη-μέλη -προφανώς δικαιολογημένη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο όταν εγκριθεί, θεωρείται “κλειδί” για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

Comments are closed.