Προτού εντάξουν στη διαδικασία της εμβολιαστικής αλυσίδας κατά της πανδημίας τους πολίτες άνω των 85 ετών, τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ενημερώνουν τη σχετική πλατφόρμα των ραντεβού έπρεπε να υπολογίσουν πόσοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι. Τέσσερα είναι τα βασικά μητρώα του ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα μπορούσαν να συμβουλευθούν, όπως προκύπτει όμως δεν θα ήταν όλα το ίδιο αξιόπιστα.
Το μητρώο πολιτών, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και των ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας περιλαμβάνονται σε αυτά στα οποία θα μπορούσαν να ανατρέξουν. Στην πρώτη περίπτωση, αν και πρόκειται για το πιο σύγχρονο σε σχέση με τα υπόλοιπα, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των πολιτών άνω των 100 ετών που είχε καταχωρισθεί ήταν αδύνατο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μεγάλη απόκλιση
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, υπολογίζει τους άνω των 100 ετών πολίτες της χώρας σε 12.137. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όμως, ο αντίστοιχος αριθμός στο μητρώο πολιτών ήταν πολλαπλάσιος. «Είτε έχουμε γίνει Ικαρία ή έχουμε βρει το μυστικό της μακροζωίας», σχολιάζει η ίδια πηγή στην «Κ». Οπως εξηγεί, αυτή η μεγάλη απόκλιση μπορεί να οφείλεται σε θανάτους περασμένων δεκαετιών, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί ακόμη ηλεκτρονικά.
Το μητρώο των ταυτοτήτων κρίθηκε ότι δεν θα λειτουργούσε ως καλύτερο σημείο αναφοράς, καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι πολίτες να έχουν βγάλει νέες ταυτότητες στην πάροδο των χρόνων (λόγω απώλειας) και η τελική εικόνα να μην ήταν τόσο αντιπροσωπευτική. Βασίστηκαν τελικά στο ασφαλιστικό μητρώο. Εκτιμάται πως περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν γεννηθεί έως το 1936 και περιλαμβάνονται στους δικαιούχους εμβολιασμού που κλείνουν ραντεβού σε αυτήν τη φάση. Βασική φιλοσοφία για το στήσιμο αυτής της πλατφόρμας ήταν να μη χρειαστεί ο πολίτης να καταθέτει ξανά έγγραφα και πιστοποιητικά γέννησης στο κράτος για να αποδείξει την ηλικία του και να συμμετάσχει στη διαδικασία, αλλά το ίδιο το κράτος να τον βρει και να τον εντάξει σε αυτήν.
Στην πορεία, πάντως, διαπιστώθηκε ότι και σε αυτό το μητρώο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν κενά. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, ορισμένοι δικαιούχοι μεγάλης ηλικίας (ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί στην «Κ») μπορεί να έχουν διπλούς ΑΜΚΑ και οι διπλοεγγραφές τους να μην έχουν διαπιστωθεί ή ακόμη τα στοιχεία επικοινωνίας που αντιστοιχούν στον ΑΜΚΑ τους να μην έχουν επικαιροποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να έχει μετακομίσει σε άλλη πόλη, να μην έχει ενημερωθεί το σύστημα και το ραντεβού του για εμβολιασμό να εμφανίζεται κοντά στην προηγούμενη δηλωμένη κατοικία του, σε άλλο μέρος της χώρας.
Οπως εξηγούν από το υπουργείο, πάντως, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού είτε στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ. Ακόμη, όσοι διαπιστώνουν έπειτα από έλεγχο προτεραιότητας (είτε στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ με ταυτότητα και ΑΜΚΑ, είτε στο emvolio.gov.gr με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, είτε στέλνοντας sms στο 13034 με τον ΑΜΚΑ) ότι δεν βρίσκονται μέσα στο σύστημα, αλλά ανήκουν στους δικαιούχους, μπορούν να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/aitisi. Η αίτησή τους θα εξεταστεί και εφόσον συμπεριλαμβάνονται στην πληθυσμιακή ομάδα που κλείνει ραντεβού αυτή την περίοδο, θα ενημερωθούν για τη διαδικασία. Η ίδια αίτηση μπορεί, εναλλακτικά, να υποβληθεί και σε κάποιο ΚΕΠ.