Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκινά τη νέα αρδευτική περίοδο για το 2025, αμέσως μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά μοντέλα που συνδυάζουν τις τελευταίες προγνώσεις του καιρού και τις περιορισμένες βροχοπτώσεις που αναμένονται έως το Σάββατο.
Μετά την δοκιμαστική έναρξη της παροχής νερού από το Φράγμα Πηνειού και Αλφειού, η οποία ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025, από σήμερα, Τετάρτη του Πάσχα, 23 Απριλίου, το νερό εισέρχεται κανονικά στο αυλάκι για την άρδευση του κάμπου.
«Μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των αντλιοστασίων, η οποία ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου, και έχοντας λάβει τα αιτήματα των ΤΟΕΒ για παροχή νερού, ξεκινάμε κανονικά τη νέα αρδευτική περίοδο», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας.
Παράλληλα με την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου, η Περιφέρεια εισάγει μια νέα εποχή στη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού, βασισμένη στη συνεχιζόμενη ροή δεδομένων από τους νέους μετεωρολογικούς σταθμούς και το σύστημα υπολογισμού της στάθμης του νερού στο Φράγμα του Πηνείου. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Το καλοκαίρι του 2024 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Τα αποθέματα νερού στη λιμνοδεξαμενή του Πηνειού επαρκούσαν μόνο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Καταφέραμε όμως να ολοκληρώσουμε την αρδευτική περίοδο στα τέλη Οκτωβρίου και αρχίσαμε να προγραμματίζουμε την επόμενη περίοδο με στρατηγικές για τη μείωση της σπατάλης του νερού, αξιοποιώντας τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.
Η άρδευση στον κάμπο είναι απολύτως αναγκαία, καθώς η περιοχή αυτή παράγει το 40% των γεωργικών προϊόντων που καταναλώνονται στην Αχαΐα.

«Προς το παρόν, οι καλλιέργειες καλύπτονται από τις βροχοπτώσεις του περασμένου 10ημέρου. Ωστόσο, οι ανάγκες αυξάνονται, καθώς αυτήν την περίοδο φυτεύονται πατάτες, καρπούζι και φράουλα. Σταδιακά, οι ανάγκες θα μεγαλώσουν για άλλες νέες καλλιέργειες και εκτός θερμοκηπίου. Είμαστε σε αναμονή για τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Η λειψυδρία θα συνεχιστεί, καθώς είναι συνέχεια της περσινής χρονιάς και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται αυτό το καλοκαίρι», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης.
«Στέρεψαν» από δίκτυα
«Το φάσμα της λειψυδρίας είναι έντονο στις Δημοτικές Ενότητες των πρώην Δήμων Φαρρών, Ερυμάνθου και Ωλενίας Δυτικής Αχαΐας. Λόγω της απουσίας έργων που θα έπρεπε να καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες εδώ και δεκαετίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις 60.000 στρεμμάτων δεν αρδεύονται σωστά! Παλιοί χωμάτινοι υδραύλακες και αρδευτικά δίκτυα που κατασκευάστηκαν επί Ενετοκρατίας αποτελούν πλέον μια παρωχημένη λύση σε μια εποχή τεχνολογικών αλμάτων, ενώ η πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών», επισημαίνει ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας.
Νέο έργο και διεκδικήσεις του Δήμου Ερυμάνθου
Ο Δήμος Ερυμάνθου επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της λειψυδρίας με ένα νέο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Το έργο αφορά τη βελτίωση των υδρομαστεύσεων στις Δημοτικές Κοινότητες Μανεσίου, Δροσιάς και Ελληνικού, καθώς και την ανόρυξη δύο νέων γεωτρήσεων στις Δημοτικές Κοινότητες Πλατανόβρυσης και Δεμεστίχων. Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης, με σκοπό την αύξηση της ποσότητας του πόσιμου νερού, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, των διαρροών, της ανομβρίας και άλλων παραγόντων.
«Εξασφαλίσαμε την ένταξη ενός σημαντικού και ζωτικής σημασίας έργου για τον Δήμο μας, με το οποίο θα διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι υδάτινοι πόροι για την ύδρευση των χωριών μας, ενόψει των συνεχώς αυξανόμενων προκλήσεων που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αφορούν την άρδευση, ο Δήμος Ερυμάνθου θεωρεί αναγκαία την κατασκευή δύο νέων λιμνοδεξαμενών, καθώς και την επέκταση του φράγματος Ντασκά.
ΓΝΩΜΗ
