Ένας γαλαξίας που «έσβησε» 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

    Ημερομηνία:

    Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εντόπισε έναν γαλαξία ο οποίος είχε ήδη νεκρωθεί όταν το σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών.

    Πρόκειται για τον αρχαιότερο τέτοιο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

    Αυτός ο Γαλαξίας φαίνεται να έζησε γρήγορα και να πέθανε νέος: Ο σχηματισμός των άστρων έγινε γρήγορα και σταμάτησε σχεδόν το ίδιο γρήγορα, κάτι που είναι απροσδόκητο για ένα τόσο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, ο γαλαξίας γνώρισε μια σύντομη και έντονη φάση σχηματισμού άστρων σε μια περίοδο μεταξύ 30 και 90 εκατομμυρίων ετών. Αλλά μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ετών πριν από το χρονικό σημείο, οπότε παρατηρήθηκε με τον Webb, ο σχηματισμός των άστρων σταμάτησε ξαφνικά.

    Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτή η κατάσταση του γαλαξία είναι προσωρινή ή μόνιμη και τι τον έκανε να σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια. Οι αστρονόμοι λένε ότι αν και φαίνεται νεκρός τη στιγμή της παρατήρησης, είναι πιθανό ότι στα 13 δισεκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ο γαλαξίας αυτός μπορεί να επανήλθε στη ζωή και να άρχισε να σχηματίζει και πάλι νέα αστέρια.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature [A recently quenched galaxy 700 million years after the Big Bang], θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς και γιατί οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν νέα αστέρια και αν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό των άστρων, έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Θάνατος 16χρονης στο Γκάζι: Μέσα στην εβδομάδα οι απαντήσεις για τα ποτά – Νέες καταθέσεις από την παρέα της

    Για τη σφράγιση του νυχτερινού κέντρου στο Γκάζι, έξω από...

    Προφυλακίστηκε ο 38χρονος φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Στους εννέα ανέρχονται πλέον οι κατηγορούμενοι που έχουν οδηγηθεί στη φυλακή...

    Πάνος Ρούτσι: Από σήμερα θα είμαι κάθε βράδυ στα ονόματα των παιδιών στο Σύνταγμα

    Ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε μέσω δήλωσής του στο Jacobin Greece και στον Χρήστο...

    Πάτρα – ΤΩΡΑ: Αγριο ξύλο σε αγώνα στο Σαραβάλι με τραυματίες! Ενας φίλαθλος στο Νοσοκομείο

    Σοβαρά επεισόδια στο γήπεδο του Σαραβαλίου σήμερα το βράδυ....