Από τις εκδόσεις Πατάκης επανακυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το βιβλίο «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της βραβευμένης συγγραφέως με καταγωγή από την Πάτρα, Έρσης Σωτηροπούλου.
Με θαμπό πρόγονό της τη «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα, αυτή η εμβληματική νουβέλα, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1982, πριν 43 χρόνια, επιβεβαιώνει τη μαύρη κωμική φλέβα της Έρσης Σωτηροπούλου και μας προσκαλεί στον αμφίσημο κόσμο της αλήθειας, εκεί όπου η πραγματικότητα αλλάζει σώμα, μυρωδιά και υφή για να γίνει κάτι που μόνο εμείς το είδαμε, όσο οι άλλοι κοιτούσαν τη σημαία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, οι αναγνώστες προσκαλούνται στο «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου, μια μικρή «αλητεία», για την παρέλαση, για ένα ρυζόγαλο, για όπου μας βγάλει.
Για τη νουβέλα της Έρσης Σωτηροπούλου «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη & ξεχωρίζει για τον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» της, ο Αντώνης Γουλιανός έγραψε ένα κείμενο – κριτική στο https://bookpress.gr

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “η νουβέλα συντάσσεται πλήρως με το φεμινιστικό πνεύμα της δεκαετίας του 1980 που ήταν μια δεκαετία σταθμός για τον φεμινισμό στην Ελλάδα, και όχι απλώς το εκφράζει, αποτυπώνοντας τα αιτήματα της εποχής, αλλά καταλήγει να τα ριζοσπαστικοποιεί, ενσωματώνοντας μια πρώιμη -για την Ελλάδα- queer προοπτική, που σήμερα καταλήγει να είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ”.
Ένα τριήµερο στα Γιάννενα µε έναν άγνωστο, µια µικρή «αλητεία». Για την παρέλαση. Για ένα ρυζόγαλο. Για όπου µας βγάλει. Η συνθήκη σπάει, οι σηµαίες παλουκώνονται και η Έρση Σωτηροπούλου µάς καλεί νευρικά από το θυροτηλέφωνο, «άντε, πού είσαι;», για να έρθουµε για λίγο εκεί που µένει, στον αµφίσηµο κόσµο της αλήθειας.
Εκεί, τα αντικείµενα στέκονται στα πόδια τους, η παρέλαση τακτικά χτυπά τακουνάκι στην άσφαλτο, η βροχή µυρίζει επαρχία. Αλλά, από τον ήχο του νερού στα λούκια ως το ξενοδοχείο Εσπέρια, η πραγµατικότητα αλλάζει σώµα, µυρωδιά και υφή για να γίνει κάτι που µόνο εµείς το είδαµε, όσο οι άλλοι κοιτούσαν τη σηµαία.
«Το εξωφρενικό φινάλε επιβεβαιώνει τη µαύρη κωµική φλέβα της συγγραφέως: σε προκαλεί να γελάσεις, αλλά την ίδια στιγµή φοβάσαι να το κάνεις». Ηλίας Μαγκλίνης
«Με θαµπό πρόγονό του τη Μεταµόρφωση του Κάφκα, το Εορταστικό τριήµερο συµβολοποιεί εφιαλτικά µια πραγµατικότητα: Την ερωτική σχέση —ή σχάση;— αρσενικού και θηλυκού». Χρήστος Μπράβος
«Αν προσκολληθούµε στις ερωτικές σκηνές του βιβλίου αγρεύοντας το συµβατικά ανήθικο, δεν έχουµε να κερδίσουµε και πολλά από το Εορταστικό τριήµερο. Γιατί αν έχει κάτι σηµασία σε αυτή τη νουβέλα, είναι αυτή η αδιάκοπη ανάλωση, το ξόδεµα του σώµατος, που φτάνει στην κορύφωσή του στην περιγραφή µιας συµβολικής ανθρωποφαγίας». Αλέξης Ζήρας.

