Επανέρχεται θέμα Νομικής στην Πάτρα – Η επιστολή Κατσανιώτη, το παρασκήνιο

    Ημερομηνία:

    Ενα κομβικό ακαδημαϊκό θέμα της Πάτρας, που όμως έμελλε να μετατραπεί σε έντονα πολιτικό, κατά τη χρονική περίοδο μετάβασης της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην επόμενη της ΝΔ, επανέρχεται έμμεσα στο προσκήνιο, διανθισμένο τόσο με αποκαλυπτικά στοιχεία από την τότε χρονική περίοδο, όσο όμως και με νέα, που πιθανά επαναφέρουν το ζήτημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, αν όχι ακόμα και σε κυβερνητικό.

    Κι όμως, την περίοδο εκείνη, κατά την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αναφανδόν κατά μίας ακόμα Νομικής στη χώρα και η Πάτρα «έβραζε» για την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης Τσίπρα, στο παρασκήνιο υπήρχαν και εσωτερικές αντιδράσεις στη ΝΔ, που έφθασαν μάλιστα να απασχολήσουν την ηγεσία του κόμματος.

    ICECAP

    Δεν είνι διόλου τυχαίο -και μάλιστα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τωρινή νομοθέτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια- πως ο κυβερνητικός βουλευτής δεν τάσσεται μόνο κατά της απαγόρευσης Νομικής Πατρών, αλλά απευθυνόμενος στον πρόεδρό του χρησιμοποιεί την ενδεικτική φράση… «όχι 4, αλλά 14 Νομικές στη χώρα, αρκεί να τηρούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια, να υπάρχει βιωσιμότητα, master plan και σεβασμός στον Ελληνα φορολογούμενο».

    Επίσης, ο Α. Κατσανιώτης στην επιστολή του προς τον Κ. Μητσοτάκη, το 2018, αντιπαραβάλλει στο «όχι» για τη Νομική Πάτρας το ότι πολλοί απόφοιτοι λυκείου από την Ελλάδα φεύγουν για την Κύπρο ή άλλες χώρες του εξωτερικού, επιχείρημα που αποτέλεσε τελευταία το βασικό αφήγημα της ίδιας της ΝΔ και της κυβέρνησης για να περάσει το νομοσχέδιο περί μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

    Τα παραπάνω φαίνεται πως τείνουν να διαμορφώσουν και το αύριο του καθεστώτος λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων.

    Ηδη, κατά την προ ημερών ομιλία του στη Βουλή ο Ανδρέας Κατσανιώτης τάχθηκε εκ νέου υπέρ του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ της χώρας, κάτι που στην παλιότερη επιστολή του προς τον σημερινό πρωθυπουργό εμφανίζει ως πάγια  προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και πρέπει να νομοθετήσει.

    pierrakakisΣύμφωνα με πληροφορίες της «Π», το προσεχές χρονικό διάστημα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης εξετάζει, τελικά, το να καταστήσει νόμο του κράτους τη δυνατότητα των πρυτανικών αρχών και των συγκλήτων των πανεπιστημίων αυτές και μόνο -κι όχι η καθεκάστη κυβέρνηση- να αποφασίζουν το ποια Τμήματα θα συστήνουν, εφόσον διαθέτουν κονδύλια στο αποθεματικό τους και είναι βέβαιες ότι αυτά θα αποδώσουν στον Ακαδημαϊκό Χάρτη. Εφόσον αυτό συμβεί, που είναι και το πιθανότερο πολιτικό σενάριο σε συνέχεια -πλέον- του νόμου που ψηφίστηκε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τότε αναζωπυρώνεται πολύ σοβαρά η σύσταση και λειτουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε ακόμα και από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έπειτα από την αυτονόμησή του.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μελίνα Νικολαΐδη: Τραγουδάει… Αναστασία στην αγκαλιά του Δημήτρη Φιντιρίκου – «Μα πού να ‘σαι»

    Η Μελίνα Νικολαΐδη και ο Δημήτρης Φιντιρίκος βρέθηκαν στη...

    Κώστας Σβόλης: Η δημοτική αρχή χάνει συνεχώς προθεσμίες έργων και αυξάνει το κόστος τους

    Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Πάτρα Ενωμένη-Κώστας Σβόλης" αναφέρεται: Αποτελεί,...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Τροχαίο με βαν! Σκοτώθηκε άνδρας – ΦΩΤΟ

    Απογευματινές ώρες χθες (22.04.2025), στο 16ο χλμ. της ε.ο....