flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Επενδύσεις 92 εκατ. σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές

Μπορεί περισσότερο από 1 εκατ. τηλεοπτικοί δέκτες να δείχνουν κάθε βράδυ τις «Αγριες Μέλισσες», όμως είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι από τους τηλεθεατές της δημοφιλούς σειράς γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη παραγωγή ανήκει στη μακρά λίστα των περισσότερων από 100 έργων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς του ν. 4487/2017 (cash rebate) και αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση 92 εκατ. ευρώ.

Μετά την τροποποίηση, το περασμένο καλοκαίρι, του συγκεκριμένου νόμου, η επιδότηση των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου μιας εταιρείας παραγωγής αυξήθηκε στο 40% από 35% μέχρι πρότινος, με στόχο την προσέλκυση στη χώρα μας ακόμη περισσότερων παραγωγών. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που δαπανά στη χώρα μας ένας παραγωγός ταινίας, σειράς, ντοκιμαντέρ ή ψηφιακού παιχνιδιού εισπράττει τα 40.

Για τον σκοπό αυτό ποσό ύψους 75 εκατ. ευρώ έχει δεσμευτεί, έως και το 2022, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για επιχορηγήσεις που καταβάλλονται προς Ελληνες και ξένους παραγωγούς μέσω του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).
Κύκλοι του ΕΚΟΜΕ αναφέρουν ότι το 2020, παρά την πανδημία, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων χρηματοδότησης οπτικοακουστικών παραγωγών από τις 16 Απριλίου 2018, οπότε τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα ενισχύσεων. Εκτιμούν ότι το 2021 η ζήτηση για παραγωγές στην Ελλάδα θα εκτοξευτεί όχι μόνον επειδή αναμένεται η πανδημία να τεθεί υπό έλεγχο και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να αρθούν, αλλά κυρίως λόγω της έναρξης εφαρμογής, από τον Δεκέμβριο, του κινήτρου φορολογικής ελάφρυνσης (tax relief) ύψους 30%.

Από τα καθαρά δηλαδή φορολογητέα αποτελέσματα των χρηματοδοτών ενός εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, αφαιρείται το 30% των δαπανών, οι οποίες έχουν καταστεί επιλέξιμες. Η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση, σε συνδυασμό με το cash rebate του 40%, εκτιμάται ότι θα καταστήσει την Ελλάδα από τις πλέον ελκυστικές, παγκοσμίως, χώρες ως προς την παροχή των εν λόγω κινήτρων.

Από τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, 54 αποτελούν ελληνικές παραγωγές. Τα 45  διεθνή έργα έχουν ως χώρες προέλευσης τις ΗΠΑ, την Κορέα, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Κίνα, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία.

Η πρώτη πληρωμή ενίσχυσης ύψους 310,8 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στη γαλλογερμανικής παραγωγής τηλεοπτική σειρά «Eden». Εως σήμερα έχουν εκδοθεί αποφάσεις –σε συνέχεια των αρχικών εγκριθεισών αιτήσεων χρηματοδότησης– για την καταβολή ενίσχυσης περισσότερων των 23 έργων, ενώ οι παραγωγοί έχουν εισπράξει –ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την είσπραξή τους– περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των 32 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην έως τώρα κρατική συνεισφορά, μέσω του cash rebate, δηλαδή σε όσα έχει ήδη ή πρόκειται να πληρώσει, από την πλευρά του, το Δημόσιο για τις συνολικές δαπάνες άνω των 92 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούν ελληνικές και ξένες εταιρείες παραγωγής για γυρίσματα στην Ελλάδα.

Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ, δημιουργούνται περίπου 23.141 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κ.λπ.), με τους παραγωγούς να έχουν εγκαταστήσει συνεργεία σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τη σειρά «Αγριες Μέλισσες», της οποίας ο δεύτερος κύκλος θα ενισχυθεί με περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή με το 40% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών ύψους 4 εκατ. ευρώ, ο συνεχώς διευρυνόμενος κατάλογος των παραγωγών περιλαμβάνει επιχορηγήσεις:

• 797 χιλ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού (επιλέξιμων δαπανών) της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ για τη σειρά «Εξαψη».

• 300 χιλ. ευρώ για το «Ετερος εγώ – Χαμένες Ψυχές».

• 252,27 χιλ. ευρώ για την ταινία «Ευτυχία», με το εν λόγω ποσό ενίσχυσης να αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού προϋπολογισμού, επειδή η αίτηση ένταξης είχε υποβληθεί βάσει του προγενέστερου καθεστώτος.

• 109,6 χιλ. ευρώ και 78,7 χιλ. ευρώ για τις κινηματογραφικές ταινίες τεκμηρίωσης «Ζάκρος» και «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο».