flamis.gr

Επένδυση Next.e.Go – Σερπάνος: Η Πάτρα έχει όλα τα προσόντα

Η Πάτρα διαθέτει όλα τα βασικά κριτήρια που θέτει ως προϋπόθεση η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next.e.Go, για τη λειτουργία στην Ελλάδα του πρώτου εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 

Αυτό τόνισε με βεβαιότητα στην «Π» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) Δημήτρης Σερπάνος, ο οποίος συνυπογράφει την κοινή δήλωση διεκδίκησης με το Πανεπιστήμιο, τον ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών.
Για την επιλογή του τόπου εγκατάστασης της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, θα υπάρξει σίγουρα έντονος ανταγωνισμός μεταξύ πολλών περιοχών. Πρόκειται για μια άμεση επένδυση υψηλής τεχνολογίας 100 εκ. ευρώ, η οποία θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο όπου υλοποιηθεί. Οχι μόνο γιατί θα φέρει 1.000 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, αλλά και γιατί, θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης νέων πράσινων τεχνολογιών, ίδρυσης ενός Κέντρου Τεχνολογίας και ανάδειξη της επιλεγείσας περιοχής, σε επενδυτικό προορισμό διεθνούς ενδιαφέροντος.

 

Ο διευθυντής του ΙΝΒΙΣ Δημήτρης Σερπάνος, τόνισε ότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε άμεσα στην κοινή προσπάθεια διεκδίκησης της επένδυσης, γιατί από τις απαιτήσεις του επενδυτή, ξέρει πολύ καλά ότι η Πάτρα, μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα επίπεδα.
Ειδικά ως προς το οικοσύστημα έρευνας που απαιτείται για να υποστηρίξει μια τόσο απαιτητική βιομηχανική επένδυση, η Πάτρα εκτός από το ΙΝΒΙΣ, έχει να επιδείξει ακόμα δύο μεγάλες ερευνητικές δομές, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος.
Αυτές οι δομές δεν θα υπήρχαν, αν η Πάτρα δεν διέθετε μια μεγάλη πηγή επιστημονικού δυναμικού που ξεκινάει από το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα από την Πολυτεχνική Σχολή, με πλήθος καταξιωμένων καθηγητών και ικανών φοιτητών και ερευνητών, τόνισε ο κ. Σερπάνος.
Αυτή η δυναμική μετουσιώνεται εδώ και χρόνια σε καινοτομία και επιχειρηματική δράση, μέσα από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, όπου διάφορα σχήματα έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς και με παγκόσμια εμβέλεια.

 

 

Η προοπτική δημιουργίας ενός εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην περιοχή, θα ταίριαζε απόλυτα με τις δράσεις έρευνας και τεχνολογίας που υλοποιούνται σήμερα στην Πάτρα.
Το ΙΝΒΙΣ έχει αρκετές δράσεις σε αυτό το πεδίο και ο κ. Σερπάνος ανέφερε ως παράδειγμα, συμφωνία ανάθεσης έργου που σύνηψε ο φορέας στον τομέα των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης, με τον πολυεθνικό κολοσσό Panasonic Ευρώπης.
Παράλληλα, πολλές τεχνολογικές εταιρίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πάτρας, θα μπορούσαν να καλύψουν ακόμα και την αλυσίδα τροφοδοσίας ενός τέτοιου εργοστασίου, ειδικά στα πεδία της μικροηλεκτρονικής και της χημικής μηχανικής. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Πάτρα λειτούργησαν ή λειτουργούν ακόμα παραρτήματά τους, μεγάλες εταιρείες, όπως η Samsung, η Intel, η Atlem, η Citrix, η Intracom, κ.ά.
Αυτό που χρειάζεται κατά τον κ. Σερπάνο, είναι η πολιτική βούληση και φυσικά, η συστράτευση των φορέων της περιοχής σε αυτή την προσπάθεια.
«Το ΙΝΒΙΣ έχει μια εξαιρετική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, τον ΣΕΒ και τον ΟΛΠΑ, στην οποία ευελπιστούμε να προσελκύσουμε και άλλους οργανισμούς ή ιδιώτες, ώστε να πείσουμε την πολιτεία και τον επενδυτή να επιλέξει την περιοχή μας, για την λειτουργία αυτής της πρωτοποριακής αυτοκινητοβιομηχανίας», τόνισε ο κ. Σερπάνος.

Comments are closed.