Την 2η από τη σειρά τηλεδιασκέψεων «Γηπεδούχοι στο Αύριο του Ποδοσφαίρου – Το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στο Προσκήνιο», που θα συμπεριλάβει συνολικά και τα 2.000 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας μας, τα οποία έχουν ανοίξει καρτέλα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου Αθλητισμού, πραγματοποίησε χτες Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Η διαβούλευση, διάρκειας τεσσάρων ωρών, αφορούσε στα 301 ποδοσφαιρικά σωματεία της Περιφέρειας Αττικής (είχε προηγηθεί προχτές Πέμπτη εκείνη με τα 203 σωματεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας), τα οποία είχαν προσκληθεί για να τοποθετηθούν επί των προβλημάτων και των παθογενειών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να εκφράσουν οι εκπρόσωποί τους απόψεις και προτάσεις για τη συμβολή της Πολιτείας στη θεσμική επίλυσή τους.
Ο κ. Αυγενάκης καλωσόρισε το ποδοσφαιρικό κύτταρο των Περιφερειακών Ενοτήτων Αθηνών, Πειραιώς, Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, στην ανοιχτή συζήτηση, απευθείας και χωρίς ενδιάμεσους, για:
* τις απαραίτητες ενέργειες αναβάθμισης του αθλήματος,
* τον ρόλο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις προοπτικές ανάπτυξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου,
* το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων,
* την ορθή αξιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης,
* τους προπονητές και
* την ανάπτυξη Υποδομών – Ακαδημιών.
Οι δεκάδες εκπρόσωποι των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων της Περιφέρειας Αττικής, που τοποθετούνταν επί 3λεπτο, αλλά και με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, επικεντρώθηκαν σε τέσσερα βασικά ζητήματα:
Στο γηπεδικό, τονίζοντας την έλλειψη επαρκών αγωνιστικών χώρων, την πλημμελή υποστήριξή τους από τους Δήμους, στους οποίους ανήκουν κατά κύριο λόγο τα γήπεδα, αλλά και την χρόνια αδιαφορία της ΕΠΟ.
Στο οικονομικό, όπου ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό και την Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, τόσο με την ενίσχυση προ μηνών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όσο και με την προκαταβολή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από την δικαιούμενη χρηματοδότησή τους μέσω Στοιχήματος, που επίσης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «η ΕΠΟ είναι μόνο για να εισπράττει, όχι για να στηρίζει».
Στο διοικητικό καθεστώς της ΕΠΟ και ειδικότερα στον τρόπο εκλογής της διοίκησής της. Μάλιστα, αρκετοί ζήτησαν «να σπάσει το απόστημα», προκειμένου το εκλογικό σώμα να αποτελείται από το σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων της χώρας και όχι μόνο από τις 54 ΕΠΣ.
Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ομάδες υποδομής, οι Ακαδημίες και τα φυτώρια, να προσελκυσθούν πολύ περισσότερα μικρά παιδιά μέσα από στοχευμένες δράσεις στα Σχολεία και με καλύτερα καταρτισμένους για αυτές τις τρυφερές ηλικίες προπονητές.
Άπαντες συνομολόγησαν ότι το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων νοικοκυρεύει και βάζει τάξη στο αθλητικό μας τοπίο και αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων, που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν ακόμα την εγγραφή τους, έθεσαν ερωτήσεις και απορίες διαδικαστικής φύσεως, οι οποίες απαντήθηκαν.
Ο κ. Αυγενάκης τους ευχαρίστησε για τον παραγωγικότατο διάλογο και τους διαβεβαίωσε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια όχθη και πασχίζουμε για τον ίδιο σκοπό, την ανάπτυξη του αθλήματος με διαφάνεια και κανόνες».
Ακολουθούν τις επόμενες ημέρες αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις με τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας μας, για τη συνέχεια του διαδικτυακού διαλόγου, καθώς είναι αδύνατον να προσκληθούν και να συμμετάσχουν, ουσιαστικά, όλα τα σωματεία σε μία ημέρα.
Την προσεχή Δευτέρα στις 4 μ.μ. είναι προγραμματισμένη εκείνη με τα 184 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πέρα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων, λειτουργεί και ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου αποστέλλονται υπομνήματα και προτάσεις.
Επιπλέον, πάντα στο πλαίσιο της διαβούλευσης «Γηπεδούχοι στο Αύριο του Ποδοσφαίρου», θα προγραμματιστούν ξεχωριστές ενότητες συζήτησης του Υφυπουργού Αθλητισμού με τους:
* εκπροσώπους των περίπου 100 σωματείων Ποδοσφαίρου Γυναικών,
* τους εκπροσώπους του Ποδοσφαίρου Σάλας,
* τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ).