Επιφυλακτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι δύο στους τρεις Έλληνες και παρότι εκτίθενται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες, η στάση τους απέναντι στα σχετικά εργαλεία δεν φαίνεται να βελτιώνεται.
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, το 66% των ερωτηθέντων αυτό τον μήνα δήλωσε επιφυλακτικό, έναντι 60% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου του 2023. Βέβαια, το ποσοστό των Ελλήνων με αρνητική στάση απέναντι στην ΑΙ συρρικνώθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε στο 10% έναντι 12% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Πάντως, σε ό,τι αφορά το ChatGPT συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων με λογαριασμό στην πλατφόρμα συνεχώς αυξάνεται. Ειδικότερα, το 30% των ερωτηθέντων έχει πλέον λογαριασμό έναντι 21% τον περασμένο Ιούλιο. Το βασικό κοινό του είναι άνδρες, αλλά και νέοι κάτω των 34 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα της Focus Bari.
Ενώ θεωρείται ένα εργαλείο εύκολο στη χρήση, που γλυτώνει χρόνο και κόπο, οι χρήστες Chat GPT θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης, κάνοντας κατάλληλες ερωτήσεις, καθώς οι απαντήσεις του συχνά θεωρούνται απλοϊκές και χρειάζονται επαλήθευση. Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες χρήστες, το 56%, δήλωσαν ότι απαιτείται επαλήθευση των απαντήσεων.
Σημαντικό είναι ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό των χρηστών φοβάται πως το Chat GPT είναι επικίνδυνο γιατί εμποδίζει την μελέτη, την σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και την εξέλιξη.
Ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες χρήστες του ChatGPT ξεκίνησαν μεν να το χρησιμοποιούν σχετικά πρόσφατα, μόλις πριν μερικούς μήνες, αλλά το αξιοποιούν αρκετά συχνά. Ειδικότερα, σχεδόν ένας στους πέντε (19%) το χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά, ένα 21% μία ή δύο φορές την εβδομάδα και το 28% μία ή δυο φορές κάθε μήνα, ενώ το υπολειπόμενο 32% αραιότερα.
Σε κάθε περίπτωση όσοι το χρησιμοποιούν δηλώνουν σχετικά ευχαριστημένοι. Το 51% δηλώνει αρκετά ευχαριστημένο, το 14% πολύ και το 31% μέτρια. Το υπολειπόμενο 4% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από το ChatGPT.