Στο πλαίσιο ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε θέματα κοινωνικής ένταξης Ρομά, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιος Σταμάτης συναντήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου 2022 στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας με τον Ειδικό Εντεταλμένο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας για τις Κοινότητες των Ρομά, κ. J. Hero. Στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, συμμετείχαν, επίσης η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Αθήνα, κ. I. Hricová και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σλοβακίας στην Αθήνα, κ. M. Brieška, καθώς και οι κ.κ. E. Čonka – Διευθυντής Τμήματος Περιφερειακής Συνεργασίας και M. Chomanič – Διευθυντής του Τμήματος Ανάλυσης και Εννοιών.
Κατά την πρώτη ημέρα των συναντήσεων, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσίασε τη νέα Εθνική Στρατηγική και τους στόχους που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση για τη δεκαετία 2021-2030 όσον αφορά στην κοινωνική ένταξη των Ρομά. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων πάνω στα κομβικά ζητήματα των Κοινοτήτων Ρομά σε Ελλάδα και Σλοβακία, και συζήτηση με εκπροσώπους συναρμόδιων Υπουργείων, οργανώσεων Ρομά, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με αντικείμενο την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, ο κ. Hero συνοδεία των κ.κ. E. Čonka και M. Chomanič και στελεχών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισκέφτηκαν το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χαλανδρίου, όπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και στελέχη του Παραρτήματος Ρομά, τους ενημέρωσαν για τις δράσεις που υλοποιούνται για την ενδυνάμωση και την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου.
Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, όπου η διευθύντρια της σχολικής μονάδας αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο που επιτελεί το σχολείο, παρέχοντας στοιχεία για τη φοίτηση των παιδιών Ρομά και για την προσπάθεια εμπλοκής των γονέων τους στα συλλογικά όργανα του σχολείου.
Η διήμερη επίσκεψη του κ. Jan Hero και των συνεργατών του, έκλεισε με την επίσκεψη τους, στον καταυλισμό Ρομά του Γέρακα όπου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσής τους στον συγκεκριμένο καταυλισμό.
Η συνάντηση ανέδειξε τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στα πολύπλοκα θέματα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και υπήρξε συμφωνία για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο των νέων εθνικών στρατηγικών των δύο χωρών ως το 2030 για την ισότητα, ένταξη και συμμετοχή των Ρομά.