Επιταγή ακρίβειας 2024: Ερχονται 243 εκατ. ευρώ για έκτακτο επίδομα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Ημερομηνία:

    Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι λεπτομέρειες για την είσπραξη επιπλέον 243 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης σε ευάλωτα νοικοκυριά.

    Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας οι εταιρίες διύλισης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι την επόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ο φόρος θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Για τις περιπτώσεις που το φορολογικό έτος αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023, η προσωρινή εισφορά καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

    Η εισφορά θα υπολογιστεί με συντελεστή 33% στα κέρδη που υπερβαίνουν κατά 20% το μέσο όρο των ετών 2018- 2021. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος συστάθηκε ή διεξάγει εργασίες μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό προσαρμόζεται αναλόγως των ετών λειτουργίας του, ήτοι, το άθροισμα των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των ετών λειτουργίας του υπόχρεου διαιρείται με τον αριθμό των ετών αυτών.

    Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης και καταβολής της προσωρινής συνεισφορά αλληλεγγύης είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά 75% τουλάχιστον προέρχονται από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες:
    εξόρυξη λιθάνθρακα

    εξόρυξη λιγνίτη
    άντληση αργού πετρελαίου
    άντληση φυσικού αερίου
    παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης
    παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

    Με την υποβολή της δήλωσης βεβαιώνεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στην αρμόδια υπηρεσία και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία καταβάλλεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

    Μέσω της εφαρμογής «Τα Μηνύματά μου», που είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής «Μητρώο και Επικοινωνία» της ψηφιακής πύλης myAADE, αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης αναρτάται στη θυρίδα του φορολογουμένου στο myAADE, είτε υπογεγραμμένη ψηφιακά, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα, είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan). Επιπρόσθετα, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    GLEARNET

    Επισημαίνεται ότι τα έσοδα από την προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης θα χρησιμοποιηθούν για την χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε 1.927.000 στους οποίους περιλαμβάνονται συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που δεν θα έχουν κανένα όφελος από τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις τον Ιανουάριο, οικογένειες με παιδιά, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες αλλά και χιλιάδες άλλους ευάλωτους.

    Ειδικότερα οι δικαιούχοι και το ποσό του επιδόματος έχουν έως εξής:

    – 700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ. Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ, για άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ η ενίσχυση θα είναι 150 ευρώ και για άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ το ποσό ανέρχεται σε 100 ευρώ.

    – 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.

    – 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

    – 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

    – 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Welcome to UP 2025: Magic Bus Patras Tour – Μια ξενάγηση στην πόλη από ψηλά! Τα δρομολόγια των open buses

    Το Welcome to UP 2025 powered by ΔΕΗ προσκαλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να γνωρίσουν την...

    ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από κλειστό κύκλωμα: Ετσι έκλεψαν το κοσμηματοπωλείο

    Απίστευτο θράσος και κινηματογραφική ακρίβεια επέδειξε συμμορία διαρρηκτών, που...

    Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Οριακή η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα Πάτρας (Αγίου Αλεξίου)»

    «Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πλήρης αδυναμία του εν θέματι...

    Δυτική Ελλάδα – Τραγωδία – Βρέθηκε νεκρή γυναίκα μέσα σε αυλάκι!

    Νεκρή βρέθηκε μια 65χρονη γυναίκα να επιπλέει στον αύλακα...