Η τραγωδία της Θράκης, με τη φωτιά στον Έβρο να κατακαίει την περιοχή για περισσότερο από δύο εβδομάδες, συνιστά μία ακόμα συγκλονιστική έκφραση της αποτυχίας του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη επάρκεια και τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της αποτυχίας θα πρέπει να δούμε τα στατιστικά στοιχεία οργανισμών που σχετίζονται με το κομμάτι της Δασοπυρόσβεσης και των αποτελεσμάτων των αντίστοιχων πολιτικών. Η πυρκαγιά στο Έβρο έχοντας ξεπεράσει πλέον τα 950.000 στρέμματα, είναι η μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για Πυρκαγιές και Δάση (EFFIS) από τότε που ξεκίνησε την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων το 2.000. Η ίδια υπηρεσία μας πληροφορεί ότι είμαστε μακράν πρώτοι σε συνολικό καθαρό εμβαδό καμένων εκτάσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου, 1.610.000 στρέμματα, που είναι διπλάσια έκταση από την Ισπανία, η οποία είναι δεύτερη, με 843 χιλιάδες στρέμματα, και έχει τέσσερις φορές το μέγεθος της χώρας μας!
Σύμφωνα με την ίδια Ευρωπαϊκή υπηρεσία και την ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα καταγράφει αύξηση 195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας. Ταυτόχρονα ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (άνω των 300 στρεμμάτων) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την 24/8, καταγράφει μείωση της τάξεως του -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών μέσου όρου τελευταίας 20ετίας (2002 – 2022)!
Όλα τα ανωτέρω δεδομένα αποκτούν ιδιαίτερη αξία αν τα συγκρίνουμε με τα μεγέθη της χώρας μας στον τομέα της Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας σε και με χώρες, όπως η Γαλλία που έχει 5,1 φορές το μέγεθος της Ελλάδας, 6,5 φορές τον Πληθυσμό της, 10 φορές την έκταση δασών και 9,5 σχεδόν το ΑΕΠ μας.
Σύμφωνα με την EUROSTAT αλλά και τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη σε δαπάνες για Δασοπυρόσβεση σε σχέση με το ΑΕΠ της, έχει τον μεγαλύτερο στόλο εναέριων μέσων πυρόσβεσης στον κόσμο και 44% μεγαλύτερο της Γαλλίας, περίπου 3.500 οχήματα πυρόσβεσης και λοιπά – όσα και η Γαλλία, 3,5 φορές περισσότερους πυροσβέστες σε αναλογία κατοίκων από την Γαλλία και με 1 πυροσβέστη ανά 453 κατοίκους πρώτοι στον Κόσμο!
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δεδομένων δεν μπορεί να δείξει τίποτα άλλο παρά ανικανότητα, έλλειψη οργάνωσης, ανυπαρξία σχεδιασμού, κακοδιαχείριση και κατασπατάληση κεφαλαίων, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.
Αποτελεί ακόμα μία εκκωφαντική αποτυχία του υποτιθέμενου «Επιτελικού Κράτους» που χρόνια τώρα πλασάρει σαν επιτυχία και δεδομένο η Κυβέρνηση. Μία αποτυχία που λόγω μεγέθους είναι αδύνατον να καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακά, όπως συνηθίζει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε με επιθέσεις σε επιστημονικούς φορείς, όπως έκανε πρόσφατα στην Βουλή, επειδή τα δεδομένα τους και αναλύσεις τους δεν εξυπηρετούν και κονιορτοποιούν τα κυβερνητικά επιχειρήματα και προσπάθειες απόκρυψης της πραγματικότητας.
Το να φτάνει μία κυβέρνηση για να μην αναλάβει την ευθύνη μιας καταστροφής να αμφισβητεί συλλήβδην οργανισμούς και επιστήμονες, υιοθετώντας ταυτόχρονα θεωρίες και κλείνοντας το μάτι σε συνωμοσιολόγους και ακροδεξιούς, δείχνει μειωμένη αντίληψη των επικίνδυνων μονοπατιών, βαδίζοντας προς μεγαλύτερες καταστροφές. Όχι μόνο περιβαλλοντικές- οικονομικές, αλλά πλέον και κοινωνικές…