Με πρόβλεψη για μία επισκεψιμότητα της τάξεως των 10.000 με 15.000 επισκέπτες την ημέρα αναμένεται το 2028 μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό, ένα project της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία για την επένδυση που «τρέχει» η κοινοπραξία των Hard Rock International-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε χθες από το βήμα του 8ου συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2025 ο κ. ο Γεώργιος Στρατηγός, εκτελεστικός διευθυντής της Hard Rock Athens IRC SA αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το έργο θα παραδοθεί στην ώρα του και σύμφωνα με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό.
«Πρόκειται για μία επένδυση -ορόσημο κι ένα συγκρότημα που αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ, το πρώτο αυτού του είδους στην Ευρώπη, εκτός Αμερικής και Ασίας, που θα έρθει να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της χώρας. Στόχος είναι να προσφέρεται μία ολιστική εμπειρία με 1.100 κλειδιά- 200 σουίτες, 900 δωμάτια- 14 διαφορετικούς προορισμούς εστίασης αναγνωρισμένων brands διεθνούς κουζίνας συναυλιακούς χώρους, αρένα κλειστών θεαμάτων, ένα συνεδριακό από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις για όλη την οικογένεια και βέβαια χώρους παιγνίων επίσης από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».

Εστω κι αν ακόμη είναι νωρίς για τις προβλέψεις σε σχέση με την επισκεψιμότητα, μία πρώτη εκτίμηση είναι «ότι μπορούμε να φτάνουμε τις 10.000- 15.000 άτομα ημερησίως ανάλογα με αν πραγματοποιούνται και συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις οι αριθμοί θα διαφοροποιούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγό, ένα τέτοιου έργο-προορισμός θα προσελκύσει διαφορετικού είδους κοινό, μεγαλύτερων εισοδηματικών κριτηρίων που θα ενισχύσει το αποτύπωμα της Αθήνας και την εμπειρία της πόλης πέραν του γνωστού τρίπτυχου «Ηλιος- Θάλασσα- Πολιτισμός». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θεωρούμε ότι το έργο θα συμβάλλει στην προβολή της χώρας».
Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινοπραξία που εκτελεί το έργο, αυτή σχετίζεται με την πολυπλοκότητα του ίδιου του έργου, καθώς είναι ένα από τα πιο απαιτητικά που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κατά τον κ. Στρατηγό. Όπως είπε, ο συντονισμός που απαιτείται μεταξύ των επενδυτών και των αρμόδιων φορέων είναι επίσης κρίσιμος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς εκκρεμούν ακόμα ρυθμιστικά ζητήματα.
«Με το κατασκευαστικό περιβάλλον όπως είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να το ολοκληρώσουμε με βάση το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό. Επιπλέον, από τις πιο σημαντικές προκλήσεις με δεδομένη και τη θέση του συγκροτήματος, είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας και να έχουμε ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή. Από πλευράς μας έχουμε αναλάβει τη δέσμευση σε όλη τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας να προχωρήσουμε σε μία βιώσιμη ανάπτυξη δίνοντας μεγάλο βάρος και στο ΕSG, παρακολουθώντας συνέχεια τους σχετικούς δείκτες. Μία ακόμη μεγάλη πρόκληση είναι η διαφοροποίηση για την ίδια την Αθήνα, να μπορέσει η πόλη να κεφαλαιοποιήσει τη δική της μοναδικότητα μέσα από αυτά τα νέα έργα, με τα οποία προβάλλεται η πόλη προς τα έξω».