Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η μάχη της κυβέρνησης για την οικονομία που θα κλιμακωθεί το καλοκαίρι με άλλα τρία νομοσχέδια που θα προβλέπουν παρεμβάσεις για τις ΔΕΚΟ αλλά και κίνητρα για την επιχειρηματικότητα.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο νέος κώδικας της φορολογίας που τίθεται σε διαβούλευση, προβλέπει αυτόματες φορολογικές δηλώσειςευκολότερη φορολογική ενημερότητα, ψηφιακή επικοινωνία με την εφορία και αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι. Ακολούθως η κυβέρνηση προγραμματίζει να προχωρήσει την νομοθετική παρέμβαση που θα αλλάξει τους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου προκειμένου να λειτουργούν τα πρότυπα της ΔΕΗ. Παράλληλα δρομολογείται το νομοσχέδιο με κίνητρα για την καινοτομία και προώθηση όσων σχεδιάζουν εξαγορές και συγχωνεύσεις

    Ειδικότερα:

    Νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών

    Με τις προωθούμενες αλλαγές ενισχύεται ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών και συγκεκριμένα:

    Παραγραφή: Ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενοαντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Πρακτικά δηλαδή ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει από την στιγμή που ενημερώνεται ο πολίτης και όχι όποτε βεβαιώνει το φόρο ή ρίχνει κάποιο πρόστιμο η εφορία. Κάτι που σήμερα γίνεται κατά κόρον (πάρα τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις) πιάνοντας «εξαπίνης» τους πολίτες.

    • Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις απαλλάσσονται από τη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τις δηλώσεις των συγκεκριμένων φορολογούμενων Επί της ουσίας με το νέο σύστημα, που ξεκινάει από εφέτος, θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ τα ποσά των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους που αποκτήθηκαν από όλες τις βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων και κινητές αξίες (τόκους, υπεραξίες πώλησης μετοχών, ομολόγων κ.λπ.), καθώς επίσης και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν. Επιπλέον, θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα.

     Αποκλειστικά ψηφιακά η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ: Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

    • Ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους: Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.

    • Τέλος στη προσκόμιση βιβλίων για έλεγχο στην εφορία: Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

    Νέα ψηφιακά εργαλεία στους ελέγχους: Αλλαγές έρχονται στην επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνεται με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή διενέργεια των ελέγχων. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

    ΔΕΚΟ σαν… ΔΕΗ!

    Με νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επιβάλει νέους κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. Οι αλλαγές αφορούν το διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός επενδυτικού εργαλείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Επενδύσεις στην καινοτομία

    Στο ΥΠΕΘΟ δρομολογείται νομοσχέδιο με κίνητρα για καινοτομία. Οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.

    Ένα νέο νομοσχέδιο παροχής κινήτρων για επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές ή στη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Τα κίνητρα θα είναι πολλών ταχυτήτων, φορολογικά και αναπτυξιακά, καθώς, πέραν από τις ελαφρύνσεις, θα προβλέπεται και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ των ρυθμίσεων που σχεδιάζεται να ενταχθούν είναι:
    • επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    • πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

    • η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας

    • φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

    • μείωση του κόστους εισαγωγής στην εναλλακτική αγορά όπως η αύξηση του ορίου για την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου.

    • κίνητρα εισαγωγής στην κύρια αγορά, όπως υπερέκπτωση δαπανών που συνδέονται με την είσοδο τους.

    • φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Είναι πιθανό να επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αχαΐα: Ποιες παραλίες θα παραχωρηθούν από την Κτηματική

    Με απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...

    ΠΑΤΡΑ: Ηρθε και φέτος το σήμα κατατεθέν του Ρίου – ΦΩΤΟ

    Εγραψε ο Κωνσταντίνος Μπουρδούλης στην σελίδα "Πάτρα η πόλη...

    Η Πάτρα πρασινίζει…

    Ο Δήμος εξακολουθεί και πρασινίζει την πόλη και μάλιστα...

    ΠΑΤΡΑ: Ερχεται η Υψηλάντου μετά τη Μαιζώνος

    Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την Μαιζώνος, ωστόσο ο Δήμος...
    Best Shop