Έρχονται Talent Visa και Tech Visa – Στόχος ένας πόλος καινοτομίας στην Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    Στην προσέλκυση ταλέντων και λαμπρών μυαλών για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας πόλος καινοτομίας στοχεύει η θέσπιση δύο νέων τύπων βίζας, που θα δίνουν τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς φοιτητές, καθηγητές και ανθρώπους της τεχνολογίας εκτός Ε.Ε. να εργαστούν στη χώρα μας.

    Οι νέες βίζες, η Talent Visa και η Tech Visa, θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο ρυθμίζει και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι αλλαγές στις προϋποθέσεις για την Golden Visa, αυστηροποίηση των ποινών για την παράνομη διακίνηση μεταναστών, καθώς και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των προξενικών αρχών προκειμένου να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες των μετακλήσεων εργατών από τρίτες χώρες.

    «Οι οικονομίες που πετυχαίνουν τον 21ο αιώνα είναι αυτές που προσελκύουν ταλέντα», επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, εξηγώντας την ανάγκη να προσελκύσει η Ελλάδα λαμπρά μυαλά από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με στόχο την αναβάθμιση της χώρας. «Χρειαζόμαστε ακαδημαϊκή εξωστρέφεια παράλληλα με τη δημιουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και ένα οικοσύστημα που να προωθεί την καινοτομία.

    Για να γίνουν η Αθήνα και η Ελλάδα διεθνής κόμβος και προορισμός καινοτομίας, το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα πρέπει να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές, συνδεδεμένο και φιλόδοξο. Στόχος των δύο νέων τύπου βίζας είναι η προσέλκυση διεθνών ταλέντων, ο επαναπατρισμός της διασποράς με υψηλή εξειδίκευση και η παροχή κινήτρων στους ιδρυτές να ξεκινήσουν το επόμενο υποκατάστημά τους στην Ελλάδα. Είναι και ένας τρόπος άλλωστε για την κάλυψη των κενών θέσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό».

    Το πρώτο βήμα είναι να εργαστούν στην Ελλάδα φοιτητές από τη δεξαμενή των 100 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Θα μπορούν να εργαστούν με μερική απασχόληση στην αρχή και να αναζητήσουν θέση εργασίας έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους.

    Επίσης, με τη νέα βίζα διευκολύνεται η διδασκαλία ξένων επισκεπτών – καθηγητών, καθώς και η ενδοεταιρική μετάθεση από το εξωτερικό. Δημιουργείται δηλαδή νέα άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για εταιρείες με μεγάλο όγκο αλλοδαπών εργαζομένων. Παράλληλα, η βίζα θα αποτελεί πόλο έλξης για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), ενώ αυτοαπασχολούμενοι αλλοδαποί, Αμερικανοί, Άραβες, Κινέζοι, θα μπορούσαν να στήσουν στη χώρα μας τη start up τους.

    Τι είναι η Talent Visa και η Tech Visa

    GYMALL

    Η Greek Tech Visa for Outstanding Talent είναι ένα απλουστευμένο, ταχύρρυθμο πρόγραμμα για εργαζόμενους, ιδρυτές και επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων εκτός Ε.Ε., με υψηλό επίπεδο τεχνικό ή επιχειρηματικό υπόβαθρο προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής και να εργαστούν στην Ελλάδα. Η βίζα ισχύει για ένα έτος, επιτρέποντας στα ταλέντα να εργαστούν, να αλλάξουν εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω αδειοδότησης.

    Η ελληνική βίζα τεχνολογίας μπορεί να επεκταθεί σε άμεσα μέλη της οικογένειας και μετά την αρχική περίοδο της βίζας, μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση είτε για παράταση είτε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, με τις οποίες δίνεται πρόσβαση στην απασχόληση σε αποφοίτους που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν φοιτήσει σε κορυφαία πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης ή υψηλού επιχειρηματικού υπόβαθρου.

    Το πρόγραμμα Tech Visa τρέχει ήδη σε πολλές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Φινλανδία, Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ), με στόχο να γίνουν ελκυστικοί προορισμοί για τα ταλέντα και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

    Η Talent Visa αποσκοπεί να προσελκύσει απόφοιτους κορυφαίων πανεπιστημίων όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το MIT, το Πρίνστον, το Γέιλ κ.ά. και θα έχει διάρκεια ενός έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να γνωρίσουν τη χώρα, τον πολιτισμό, να εξερευνήσουν την Ευρώπη και τις διαθέσιμες οικονομικές ευκαιρίες.

    Για να λάβει ένας ενδιαφερόμενος τη σχετική Visa δεν χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει προσφορά εργασίας. Μπορεί να αναζητήσει εργασία ενώ βρίσκεται υπό το καθεστώς της Talent Visa.

    Προορίζεται για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης που είναι έτοιμοι να ευδοκιμήσουν στον τομέα τους και θέλουν να συμβάλουν στην ελληνική οικονομία.

    Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της δεξαμενής ταλέντων για τους Ελληνες εργοδότες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.

    Η γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ο υποψήφιος πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συντηρήσει οικονομικά τον εαυτό του κατά την άφιξή του στην Ελλάδα χωρίς να βασίζεται σε δημόσια κονδύλια, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο αιτών έχει επίσης το δικαίωμα να φέρει μαζί του τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον μπορεί επίσης να τα συντηρήσει οικονομικά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ρεύμα: «Εκτόξευση» κατά 100% στην τιμή της χονδρικής σε μια μέρα

    Μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων τόσο στην τιμή...

    Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2027

    Νωρίτερα έρχεται στο προσκήνιο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας...

    Πορνό: Πόσο βλέπουν οι Έλληνες και ποιες είναι οι αγαπημένες κατηγορίες σε κάθε πόλη – Τα στοιχεία για την Πάτρα

    Αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία από την έρευνα της Google για λογαριασμό της...

    Έρχονται αυξήσεις σε 400 φάρμακα, ποια αφορούν, πόσο θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με υπουργική απόφαση που...