Έρευνα: 1 στους 10 έχει συχνούς πόνους στο στομάχι λόγω φαγητού

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους- νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει φαγητό (περισσότερες από τις μισές φορές), σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).

    Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).

    Όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).

    Ακόμη, έχουν συχνότερα περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πλήθος κόσμου και εξέχουσες προσωπικότητες στην κοπή πίτας των ΙΝΑΔΕ και ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Φώτο

    Η  ανάπτυξη εκπροσωπήθηκε και «φιλοξενήθηκε» κατά τον καλύτερο τρόπο...

    Απίστευτο χρήμα στα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης

    Έσοδα ρεκόρ ύψους 1.045,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε για την...

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο από τα αδέλφια που σκότωσαν τον 45χρονο ιδιοκτήτη ψητοπωλείου

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας...
    Best Shop