Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε λίστα του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas, η οποία σε αυτή την περίπτωση καταγράφει τα 100 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου. Και βέβαια στη λίστα βρίσκονται 34 τοπικά ελαιόλαδα από διάφορες περιοχές της χώρας μας, κυρίως τις πιο δυνατές ελαιοπαραγωγικά, όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη.
Στην πρώτη δεκάδα του οδηγού, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ελληνικά, αφού βρίσκουμε 8 ελαιόλαδα. Στην υψηλότερη θέση, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά ελαιόλαδα βρίσκεται το Φοινίκι Λακωνίας, που ξεχώρισε ως 2ο ανάμεσα στα 100. «Αυτό το εξαιρετικής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από ελιές των ποικιλιών Κορωνέικη (70%), Τσουνάτη (25%) και Ασπρολιά (5%) που καλλιεργούνται στην περιοχή Φοινίκι του νομού Λακωνίας. Το ελαιόλαδο αυτό οφείλει τις μοναδικές οργανοληπτικές του ιδιότητες στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής και στα ασβεστολιθικά εδάφη της», γράφει χαρακτηριστικά ο οδηγός για το συγκεκριμένο.


