Κι όμως, το κοινό κρυολόγημα, η πιο σωστά τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα που συνοδεύουν ένα κοινό κρυολόγημα, είναι πιθανό να μας προφυλάσσουν, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, και από τον κορωνοϊό.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει μέσα από έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 52 ανεμβολίαστα άτομα που ζούσαν με κάποιον που είχε μόλις κολλήσει Covid-19, όσοι είχαν αντισώματα (συγκεκριμένα Τ-κύτταρα / T-cells) από κάποιο πρόσφατο κρυολόγημα ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν κορωνοϊό.
Οι επιστήμονες, βέβαια, υπογραμμίζουν ότι κανείς δεν θα έπρεπε να επαναπαύεται θεωρώντας ότι οι φυσικές άμυνες του οργανισμού του έπειτα από κάποιο κρυολόγημα αρκούν για να υψώσει ταυτόχρονα τείχος προστασίας και απέναντι στον κορωνοϊό.
Η ομάδα των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου επιχείρησε να κατανοήσει καλύτερα πως είναι δυνατόν άλλοι να μολύνονται με Covid-19 αφού έχουν ήδη περάσει κάποιου τύπου κρυολόγημα και άλλοι όχι, και η απάντηση φαίνεται πως βρίσκεται μεταξύ άλλων και στα λεγόμενα T-cells.
Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2020 οι ερευνητές του Imperial College έβαλαν στο μικροσκόπιο 52 άτομα που δεν είχαν τότε ακόμη εμβολιαστεί και ζούσαν με ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Από τους εν λόγω 52, οι μισοί νόσησαν και εκείνοι με Covid μέσα στο διάστημα των 28 ημερών που κράτησαν οι έρευνες.
Από τους άλλους μισούς που δεν νόσησαν, το ένα/τρίτο διαπιστώθηκε πως είχε υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων T-cells στο αίμα του, τα οποία υψηλά επίπεδα το πιο πιθανό είναι πως προήλθαν από κάποιο άλλο προηγούμενο «απλό» κρυολόγημα.
Αν και μικρή σε έκταση, η εν λόγω έρευνα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων μελλοντικά, ενώ παράλληλα μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα πως λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.