Αποφασισμένες να ανοίξουν έναν νέο κύκλο αποχώρησης προσωπικού, προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω τα λειτουργικά τους κόστη και δη, σε ένα περιβάλλον που ολοένα ψηφιοποιείται, είναι κάποιες τράπεζες.
Πιο αναλυτικά, μετά την Attica Bank, η διοίκηση της οποίας ήδη ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 17/05/2021 μέχρι και τις 04/06/2021), προσφέροντας αποζημίωση περί τις 75.000 ευρώ και με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 100 εργαζόμενοι, τη «σκυτάλη» αναμένεται να πάρει η Εθνική Τράπεζα. Όπως εξηγούν στο newmoney πηγές της τράπεζας, ο όποιος σχεδιασμός δεν αφορά στο άμεσο μέλλον, ήτοι το επόμενο δίμηνο, με τις όποιες εξελίξεις να τοποθετούνται χρονικά το αργότερο έως το τέλος του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΤΕ ήταν η μοναδική από τις συστημικές που δεν προχώρησε σε carve out, σε πώληση/μεταφορά, δηλαδή, του τμήματος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων – μαζί με το προσωπικό – στον επενδυτή που θα επιλεγεί για την τιτλοποίηση Frontier, ενώ υπήρξε και η τελευταία που ολοκλήρωσε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Σε αυτό, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσοι συμπλήρωσαν: α) το 30ο έτος της ηλικίας τους και β) 7ετή υπηρεσία στην τράπεζα, με ημερομηνία αναφοράς την 30η Νοεμβρίου 2020, με το τελικό μικτό ποσό της αποζημίωσης να κυμαίνεται μεταξύ 20.000 ευρώ και 150.000 ευρώ. Στην περίπτωση των sabbaticals δε, της υποχρεωτικής, δηλαδή, άδειας για διάστημα από δύο έως και πέντε έτη, το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2020, η ΕΤΕ πέτυχε σημαντική αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού (-8,2% σε ετήσια βάση) και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων (-11,8% σε ετήσια βάση) στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων της τράπεζας, του εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων, επικουρουμένου από τη μετάβαση των πελατών σε ψηφιακά κανάλια, καθώς και της αυστηρής διαχείρισης των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων.
«Η αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού αντανακλά το όφελος από τη μείωση στον αριθμό των υπαλλήλων της τράπεζας, ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού του 2019, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε περίπου 1.100 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 300 αποχώρησαν σταδιακά εντός του α’ τριμήνου 2020», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΤΕ και συνεχίζει: «Τον Νοέμβριο, η τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή νέο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε περίπου 540 εργαζόμενους στο τέλος του 2020».
Κλειστά τα «χαρτιά» της κρατά η Alpha Bank – «Όχι» σε εθελούσια από Eurobank και Πειραιώς
Κλειστά τα «χαρτιά» της, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προβεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε ένα νέο κύκλο εθελούσιας εξόδου, κρατά η διοίκηση της Alpha Bank.
Η τράπεζα, πάντως, ολοκλήρωσε προσφάτως την διαδικασία του carve out, πετυχαίνοντας την μεταφορά στη νέα Cepal ποσοστού άνω του 90% των εργαζομένων στις Διευθύνσεις Καθυστερήσεων της Alpha Bank. Πιο αναλυτικά, η συμφωνία με τον Σύλλογο των εργαζομένων προέβλεπε ότι οι περίπου 800 υπάλληλοι θα λάμβαναν μπόνους 10 μικτών μηνιαίων μισθών, με κατώτατο πλαφόν που διαμορφώνεται στο ποσό των 25.000 ευρώ, προκειμένου να μετακινηθούν στην εταιρεία διαχείρισης.
Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2019 «έτρεξε» ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με το οποίο αποχώρησαν 800 εργαζόμενοι. Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης ήταν οι 150.000 ευρώ, ενώ πριμοδοτούσε τους υπαλλήλους που ήταν κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.s
Την ίδια στιγμή, εκτός… κάδρου της Eurobank βρίσκεται μία εθελούσια έξοδος, αφού η τράπεζα πέτυχε στο τελευταίο της πρόγραμμα να αποχωρήσει ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων. Ειδικότερα, σε αυτό συμμετείχαν περισσότερα από 800 άτομα, με την αναλογία δικτύου – άλλων υπηρεσιών να κυμαίνεται στο 60% – 40%. Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης ήταν οι 150.000 ευρώ, ενώ το 50% των εργαζομένων που αποχώρησαν έλαβαν το σύνολο του ποσού που τους αναλογούσε εφάπαξ και το υπόλοιπο 50% έκανε χρήση των μακροχρόνιων αδειών για δύο ή πέντε χρόνια. Ως προς το deal με το Σωματείο Union για τη μεταγραφή περίπου 800 εργαζομένων στην FPS, αυτό φέρεται πως ήταν αντίστοιχο με της Alpha Bank.
Τέλος, όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, πηγές της τράπεζας σημειώνουν στο newmoney πως τουλάχιστον προς ώρας δεν υπάρχει πλάνο ενός νέου προγράμματος εθελουσίας. Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, σε συνάντηση που είχε στις αρχές του 2021 με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΤΠ) ανέφερε πως «μεσομακροπρόθεσμα υπάρχει η υποχρέωση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τα)ΧΣ και τον SSM ο αναλογικός ισοσκελισμός του προσωπικού στα όρια του ανταγωνισμού» δεν αποκλείονται τέτοιες κινήσεις στο μέλλον. Η τελευταία εθελούσια προέβλεπε μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus, ύψους έως 180.000 ευρώ, ενώ μπόνους πέντε μισθών συν πριμ μετάβασης και πριμ παραμονής στην Intrum τεσσάρων μισθών ενέκρινε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για σχεδόν 1.200 άτομα.