ΗΤουρκία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει θαλάσσιες έρευνες στη Λιβύη για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Α. Μπαϊρακτάρ. Ολες οι απαραίτητες συνεννοήσεις έχουν δρομολογηθεί και σύντομα η ΤΡΑΟ, η τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων, με τη λιβυκή εταιρεία NOC θα καταλήξουν σε σχέδιο σεισμογραφικών ερευνητικών εργασιών.
Ο Α. Μπαϊρακτάρ προχώρησε σε αυτή την αναγγελία από την Τρίπολη, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη για την ενέργεια που συγκάλεσε το Σάββατο η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης προσκάλεσε εταιρείες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ισπανία (μεταξύ των οποίων ΕΝΙ, ΤOTAL, BGN, TPAO, Repsol, Oilinvest).
Ο υπουργός Πετρελαίου M. Αούν και ο πρόεδρος της NOC Φ. Μπεγκνταρά παρουσίασαν στους προσκεκλημένους σχέδιο που προβλέπει την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τον Α. Ντμπεϊμπά στόχος είναι η παραγωγή να διπλασιαστεί.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης, οι συνομιλίες επεκτάθηκαν και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή δικτύων μεταφοράς. Σύμφωνα με τον Α. Μπαϊρακτάρ «μαζί με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τις κρατικές εταιρείες, κάναμε αυτή την επίσκεψη για να προωθήσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας στη Λιβύη, στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και στα ορυχεία και άλλες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας».
Και έσπευσε να προσθέσει πως «στο πλαίσιο της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας (ΑΟΖ) που έχουμε συνάψει, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πολύ πιο οικονομικό και ταχύτερο αποτέλεσμα με τα δικά μας πλοία. Το επόμενο διάστημα, θα στείλουμε μια ομάδα τεχνικών στη Λιβύη και μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια εμπεριστατωμένη μελέτη».
Οι δηλώσεις του Α. Μπαϊρακτάρ και η υποσημείωση της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα ερμηνεύονται ως προαναγγελία αποστολής σεισμογραφικού ή δύο σεισμογραφικών και στη συνέχεια την αποστολή πλωτών γεωτρύπανων. Διαθέσιμα αυτήν την περίοδο η ΤΡΑΟ έχει τρία από τα σεισμογραφικά (Barbaros, Oruc Reis και Yavuz).
Η αναφορά του Τούρκου υπουργού στο αυθαίρετο-παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 δίνει και το γεωγραφικό στίγμα των ερευνών που συζητούν η Αγκυρα με την Τρίπολη. Ασαφές είναι πώς θα μοιραστούν τα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα που θέλει η Λιβύη να παραχωρήσει για έρευνες στις άλλες εταιρείες. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ήταν σε συνομιλίες με την ιταλική ΕΝΙ για έρευνες και την αυστριακή OMV.
Ο A. Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε και στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας της Αγκυρας με την Τρίπολη, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας, όπως είπε, συσχετίζοντας μάλιστα την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία. Αναφέρθηκε στο πεδίο εξόρυξης πετρελαίου της TPAO στην παραμεθόρια περιοχή Γκαμπάρ, κοντά στο τριεθνές σημείο όπου ο τουρκικός στρατός προστατεύει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τόνισε, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στο εσωτερικό των γειτονικών χωρών.