Eurostat: Εμπιστεύονται οι Ελληνες τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της ΕΕ;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Τα ποσοστά των Ευρωπαίων που θεωρούν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και τον δημόσιο τομέα αδιάφθορο ποικίλουν σημαντικά ανά χώρα, πλην όμως σε γενικές γραμμές κινούνται χαμηλά, κοντά στο 50% πανευρωπαϊκά, όπως άλλωστε και η εμπιστοσύνη απέναντι στο ευρωκοινοβούλιο.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς που είναι η 9η Δεκεμβρίου, η Eurostat επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν «Εμπιστεύονται οι πολίτες τη Δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;»

    Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρεί πως η Δικαιοσύνη είναι όντως ανεξάρτητη ή αρκετά ανεξάρτητη δεν ξεπερνά το 53% σε επίπεδο «27», όπως προκύπτει μέσα από τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστοχώρο της στατιστικής υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η ανεξαρτησία είναι θεμελιώδης πυλώνας ενός εύρυθμου και αποτελεσματικού συστήματος δικαιοσύνης. Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων στη χώρα σας που αντιλαμβάνονται (σ.σ. τον βαθμό ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης) ως καλό ή αρκετά καλό;» Απαντώντας στη σχετική ερώτηση (με στοιχεία της DG Communication), η Eurostat τοποθετεί την Ελλάδα στο 53%, στο ακριβώς ίδιο ύψος δηλαδή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Eurostat: Εμπιστεύονται οι Ελληνες τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της ΕΕ;-1
    Το 53% των Ελλήνων παρουσιάζεται να θεωρεί τον βαθμό ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα καλό ή αρκετά καλό. Το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ είναι επίσης 53%. 

    Από το 2017 και μετά, το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητη ή αρκετά ανεξάρτητη την ελληνική Δικαιοσύνη δεν ξεπερνά το 54% ενώ ειδικά φέτος το αντίστοιχο ποσοστό παρουσιάζεται να υποχωρεί στο 53%. Ωστόσο συγκριτικά, σε πολλές από τις άλλες χώρες της ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό τοποθετείται ακόμη πιο χαμηλά. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κροατία, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.ά. τοποθετούνται πιο χαμηλά από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα.

     

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται το έργο της Δικαιοσύνης έχει, βέβαια, να κάνει και με την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς σε κάθε χώρα. Ως προς αυτό ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ένα ελληνικό «παράδοξο» σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν μεν ως διεφθαρμένο σε γενικές γραμμές τον κρατικό μηχανισμό και τον δημόσιο τομέα αλλά αποδέχονται, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

    Eurostat: Εμπιστεύονται οι Ελληνες τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της ΕΕ;-2
    Σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ διεφθαρμένος) ως το 100 (καθόλου διεφθαρμένος), πόσο διεφθαρμένος θεωρείτε ότι είναι ο δημόσιος τομέας της χώρας σας; Η Ελλάδα τοποθετείται στο 49% και η ΕΕ συνολικά στο 64%

    «Σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ διεφθαρμένος) ως το 100 (καθόλου διεφθαρμένος), πόσο διεφθαρμένος θεωρείτε ότι είναι ο δημόσιος τομέας της χώρας σας;» Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση (με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας – Transparency International), η Eurostat τοποθετεί την Ελλάδα στο 49% και την ΕΕ συνολικά στο 64%. Κάτω από την Ελλάδα, ως ακόμη πιο «διεφθαρμένες», κατατάσσονται μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ: η Βουλγαρία (42%), η Κροατία (47%), η Ρουμανία (45%) και η Ουγγαρία (43%).

     

     

    «Έχετε εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πόσοι έχουν την ίδια άποψη με εσάς στη χώρα σας;» Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζεται να εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα δεν ξεπερνά πια το 44%. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας το 2007 ήταν 77%, το 2009 ήταν 60% και το 2015 μόλις 26%. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα ποσοστό που ήταν ψηλά και εν συνεχεία κατέρρευσε εν μέσω κρίσης προτού αρχίσει πάλι να ανεβαίνει.

    Eurostat: Εμπιστεύονται οι Ελληνες τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της ΕΕ;-3
    Το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζεται να εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα δεν ξεπερνά πια το 44%. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας το 2007 ήταν 77%, το 2009 ήταν 60% και το 2015 μόλις 26%

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι 4 τύποι τζιν που δεν θα βγουν ποτέ εκτός μόδας

    Οι περισσότερες από εμάς δεν θυμούνται καν τον αριθμό...

    Συνελήφθη ο ιδρυτής της ιστοσελίδας μέσω της οποίας ο Ντομινίκ Πελικό στρατολογούσε βιαστές

    Συνελήφθη στη Γαλλία ο ιδρυτής της ιστοσελίδας που χρησιμοποίησε ο Ντομινίκ...

    ΠΑΤΡΑ: Πολύεδρο: Oι εκδηλώσεις έως τις 18 Ιανουαρίου

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 11 – 18  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   Συνεχίζεται       η Ομαδική εικαστική  έως...
    Best Shop