Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Ημερομηνία:

    Μια εξέταση αίματος που προορίζεται για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που διατρέχουν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ανίχνευσε σωστά τον συγκεκριμένο καρκίνο στο 83% των ατόμων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine».

    Τα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη ECLIPSE, μια κλινική δοκιμή σε πολλές χώρες με τη συμμετοχή σχεδόν 8.000 ατόμων ηλικίας 45-84 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν την εξέταση αίματος, που ανιχνεύει σήματα καρκίνου του παχέος εντέρου στο αίμα από το DNA που αποβάλλεται από τους όγκους, με την κολονοσκόπηση.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρείαο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους ενήλικες στις ΗΠΑ και αναμένεται να προκαλέσει 53.010 θανάτους το 2024. Ενώ τα ποσοστά θανάτου στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μειωθεί, τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων κάτω των 55 ετών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τα άτομα μέσου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου να αρχίζουν τακτικό έλεγχο στην ηλικία των 45 ετών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μόνο το 50% με 60% των ατόμων που χρειάζεται να κάνουν προληπτικό έλεγχο, κάνουν αυτές τις εξετάσεις.

    «Η ύπαρξη μιας εξέτασης με βάση το αίμα, την οποία οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων επισκέψεων στον γιατρό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν προληπτικό έλεγχο», επισημαίνει ο Γουίλιαμ Γκρέιντι, γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center και καθηγητής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τσιριβέγια για το Παναθηναϊκός – Ρέιντζερς: «Τα δώσαμε όλα, αλλά δεν τα καταφέραμε»

    Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τη Ρέιντζερς στα προκριματικά του Champions League,...

    ΗΠΑ: Αστραπή διένυσε απόσταση 829 χιλιομέτρων – Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ

    Μια αστραπή – ρεκόρ κατέγραψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) –...

    Φρίκη στην Ιταλία: Σκότωσαν, διαμέλισαν και έθαψαν σε ασβέστη 35χρονο – Συνελήφθησαν η σύντροφος και η μητέρα του

    Μία φρικιαστική υπόθεση αποκαλύφθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Ούντινε...