Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Τον «Γολγοθά» της εφορίας θα κληθούν να ανεβούν μετά το Πάσχα οι επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό φόρο που θα τους επιβληθεί με τις φορολογικές δηλώσεις. Όσοι υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης, θα πρέπει αρχικά να πληρώσουν το φόρο που θα τους έχει προσδιοριστεί και στη συνεχεία να υποβάλουν ψηφιακά, σε ειδική πλατφόρμα, το αίτημα για εκ νέου έλεγχο και προσδιορισμό του φόρου.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Νεότερες πληροφορίες προσδιορίσουν την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων μετά το Πάσχα και, όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα θα γίνεται ψηφιακά μέσω μιας νέας πλατφόρμας, η οποία θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Η νομοθεσία προβλέπει δυο τρόπους αμφισβήτησης του τεκμηρίου. Ο ένας τρόπος είναι οι αντικειμενικοί λόγοι, από τους οποίους προκύπτει ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μηδενικό ή χαμηλότερο από το τεκμαρτό. Η εγκυμοσύνη ή η λοχεία, οι φυσικές καταστροφές, η απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης, η στρατιωτική θητεία, είναι τέτοιες περιπτώσεις.

    Ο δεύτερος τρόπος ειναι να προκαλέσει τον έλεγχο ο ίδιος ο επαγγελματίας προκειμένου να αποδείξει οτι το εισόδημα του είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.
    Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στη χρήση του 2023. Μπορεί να επεκταθεί και στην προηγούμενη πενταετία, ενώ στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν σύζυγοι και παιδιά. Θα ζητηθούν, δε, από τον επαγγελματία αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών του, αλλά και θα ερευνηθούν τα υπόλοιπα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος από κάθε πηγή ή αιτία όπως ενοίκια, μερίσματα, τόκοι, χρηματικές γονικές παροχές, δωρεές κλπ.

    Σύμφωνα με την απόφαση τους διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αμφισβητείται με τους εξής τρόπους:

    1. Αίτημα για διενέργεια ελέγχου

    Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

    1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

    “Φύλλο και φτερό” η περιουσιακή εικόνα του επαγγελματία

    Στο ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποκαλύψει στην εφορία:

    • Τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς)
    • Επενδύσεις/συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό
    • Αν μισθώνει τραπεζική θυρίδα
    • Επενδύσεις σε έργα τέχνης, τιμαλφή, συλλογές
    • Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη
    • Διαθέσιμα μετρητά
    • Διαθέσιμα κρυπτονομίσματα
    • Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία
    • Λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
    • Χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες
    • Ασφάλιση αυτοκινήτων και δίτροχων
    • Ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου κλπ
    • Ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικιών για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα
    • Δίδακτρα σε σχολεία, φροντιστήρια, αμοιβές σε αθλοπαιδιές, διατροφή
    • Ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό

    Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου. Η Φορολογική Διοίκηση έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα.

    2. Αίτημα για αντικειμενικούς λόγους

    Το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στην πλατφόρμα μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και την έκδοση του εκκαθαριστικού και μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

    Η αίτηση εξετάζεται από τον έφορο, ο οποίος ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και στη συνέχεια εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φυγόποινος από το Αγρίνιο παρέσυρε και τραυμάτισε λιμενικό στο λιμάνι της Μυτιλήνης

    Λιμενικός τραυματίστηκε, όταν οδηγός αυτοκινήτου ΙΧ τον παρέσυρε προκειμένου...

    Παράταση αιτήσεων για τους Εθελοντές του Πατρινού Καρναβαλιού 2025

    Παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 η...

    Νίκος Αποστολόπουλος: Είναι γελοία τα φίλτρα στα social media, βλέπω μερικές που είναι σαν κέρινες κούκλες

    Ο Νίκος Αποστολόπουλος μίλησε για τη συνεργασία του με τον Χρήστο...

    Φωτιά στο Λος Άντζελες: Οργή για εκατομμυριούχο που πρόσφερε «όσα θέλουν» σε ιδιώτες πυροσβέστες για να σώσουν το σπίτι του

    «Καταιγίδα» αντιδράσεων προκάλεσε εκατομμυριούχος στο Λος Άντζελες, ο οποίος με ανάρτησή του...
    Best Shop