Απολαυστικό ψητό κοτόπουλο με λαχανικά, ιδανικό για όλη την οικογένεια. Μια συνταγή γεμάτη γεύση, που παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα στο φούρνο. Υγιεινό και οικονομικό.
Υλικά
- 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 800 γρ. πατάτες , ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου 3cm
- 4 μέτρια καρότα , καθαρισμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος
- 1 μικρό ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,3kg)
- 250 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
- αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου, φτιαγμένος με 1 κύβο ζωμού κοτόπουλου
- ½ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα περιχύνουμε με το λάδι, λίγο αλάτι και πολύ αλεσμένο μαύρο πιπέρι.
- Σκορπίζουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί. Κάνουμε ένα κενό στη μέση για το κοτόπουλο και τοποθετούμε το στήθος προς τα πάνω. Κόβουμε το κορδόνι του χασάπη από το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά για 30 λεπτά, βγάζουμε από το φούρνο και γυρίζουμε τα λαχανικά. Επιστρέψουμε το φαγητό στο φούρνο για άλλα 30-40 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί καλά. (Εάν το κοτόπουλο σας έχει μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μέγεθος, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ψηθεί).
- Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το μεταφέρουμε σε μια σανίδα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και δυο πετσέτες για να διατηρηθεί ζεστό και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σ’ ένα μεγάλο πιάτο και τα κρατήστε τα ζεστά. (Αν σβήσετε τον φούρνο και τον αφήσετε ελαφρώς μισάνοιχτο, μπορείτε να διατηρήσετε τα λαχανικά ζεστά μέσα).
- Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, ρίχνουμε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε το αλεύρι με μια ξύλινη κουτάλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό κοτόπουλου, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας για λίγο επιπλέον χρώμα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Βράζουμε τον αρακά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην εστία και τα στραγγίζουμε.
- Χαράζουμε το κοτόπουλο και σερβίρουμε με τα ψητά λαχανικά, τον αρακά και τη σάλτσα.