Εύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα

    Ημερομηνία:

    Αυτή η πραγματικά εύκολη συνταγή για τυρόψωμο μας αφήνει πολύ χώρο για πειραματισμούς με το τυρί. Ελληνικές γραβιέρες παλαιωμένες και μη, καπνιστά τυριά, πικάντικα σκληρά τυριά της Μεσογείου, κατσικίσια ή αιγοπρόβεια, τραγανά ή πιο βουτυράτα, όλα είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή, που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του τυρόψωμου με φέτα.

    30′ προετοιμασία
    55′ ψήσιμο
    30′ αναμονή
    Σύνολο: 1 ώρα και 55′

    Υλικά

    Μερίδες: για 1 μέτριο καρβέλι

    Διαδικασία

    1. Για να φτιάξουμε το εύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα, στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλατοπίπερο και 2½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και ανακατεύουμε.
    2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 120-130°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για ακρίβεια), και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά, μαζί με τα 3/4 φλιτζάνια τυρί, το κρεμμύδι και το υπόλοιπο αλεύρι.
    3. Ζυμώνουμε καλά με το φτερό (ή τον γάντζο) μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
    4. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ., καλά βουτυρωμένο.
    5. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό για 20 λεπτά ή λίγο ακόμη, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
    6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
    7. Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
    8. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το τυρί στην επιφάνεια να λιώσει.
    9. Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί γεμιστό με γραβιέρα να κρυώσει σε σχάρα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συνταγή για σπαγγέτι Αματριτσιάνα – Είναι σαν να τρώτε σε εστιατόριο βραβευμένο με Michelin

    Τα ζυμαρικά Αματριτσιάνα είναι αγαπημένα πολλών οικογενειών και είναι γνωστά για τη σάλτσα τους...

    Όταν οι μαθητές παίζουν με το κινητό: 20 χαμένα λεπτά για κάθε σκρολάρισμα

    Δεν μπορεί παρά να έχετε κι εσείς ένα άτομο...

    Ιός του Δυτικού Νείλου: 6 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα

    Κανένας επιπλέον θάνατος δεν καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας...

    Αταμάν για Όσμαν: Είναι σοβαρός ο τραυματισμός του, θέλει να παίξει με την Ελλάδα – Δεν προπονήθηκε την Τετάρτη

    Ο Τσέντι Όσμαν τραυματίστηκε στο πόδι στον αγώνα της Τουρκίας με την Πολωνία. Πήγε...