Αυτή η πραγματικά εύκολη συνταγή για τυρόψωμο μας αφήνει πολύ χώρο για πειραματισμούς με το τυρί. Ελληνικές γραβιέρες παλαιωμένες και μη, καπνιστά τυριά, πικάντικα σκληρά τυριά της Μεσογείου, κατσικίσια ή αιγοπρόβεια, τραγανά ή πιο βουτυράτα, όλα είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή, που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του τυρόψωμου με φέτα.
30′ προετοιμασία
55′ ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55′
Υλικά
Μερίδες: για 1 μέτριο καρβέλι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το εύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα, στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλατοπίπερο και 2½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 120-130°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για ακρίβεια), και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά, μαζί με τα 3/4 φλιτζάνια τυρί, το κρεμμύδι και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Ζυμώνουμε καλά με το φτερό (ή τον γάντζο) μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ., καλά βουτυρωμένο.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό για 20 λεπτά ή λίγο ακόμη, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το τυρί στην επιφάνεια να λιώσει.
- Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί γεμιστό με γραβιέρα να κρυώσει σε σχάρα.