Η χορτόπιτα είναι μια κλασική ελληνική πίτα με πλούσια γεύση και αρωματικά χόρτα. Είναι ιδανική για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα. Μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή κρύα, ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό.
Υλικά για τη συνταγή
- 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (όπως φύλλα πικραλίδας, τσουκνίδες, σέσκουλο, άγριο σκόρδο, σπανάκι ή άλλα χόρτα της αρεσκείας σας), πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 2 μεσαία ή 3 μικρά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και σε φέτες
- 1 λεμόνι, μόνο ο χυμός
- 2 αυγά ελευθέρας βοσκής
- 600 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη ή ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μαύρο πιπέρι τριμμένο
- Ελαιόλαδο
- 10 φύλλα κρούστας
Οδηγίες για τη συνταγή
- Για να φτιάξετε τη γέμιση, αναμείξτε τα χόρτα, τα κρεμμύδια και το χυμό λεμονιού σε ένα πολύ μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά και τη φέτα και ανακατέψτε καλά. Αλατοπιπερώστε.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C/160C. Λαδώστε τη βάση ενός πυρέξ 40x40cm. Στρώστε με ένα φύλλο κρούστας, αλείψτε με ελαιόλαδο, στη συνέχεια τοποθετήστε ένα άλλο φύλλο κρούστας από πάνω. Συνεχίστε μέχρι να έχετε πέντε λαδωμένα φύλλα κρούστας στον πάτο του πυρέξ. Βάλτε το μείγμα λαχανικών.
- Καλύψτε με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα κρούστας, λαδώνοντας ενδιάμεσα από κάθε στρώση. Διπλώστε τα φύλλα από τις άκρες για να κλείσετε τη γέμιση και αλείψτε την κορυφή με περισσότερο ελαιόλαδο.
- Ψήστε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, καλύψτε το με ένα αλουμινόχαρτο. Απολαύστε την πίτα ζεστή ή κρύα.