flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

FAZ: Ο Ερντογάν παραπλανά με τα νούμερα των κρουσμάτων κορωνοϊού -H χώρα του ζει ένα σοκ

Το lockdown, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Νοεμβρίου, ήρθε πολύ αργά, γράφει η γερμανική «FAZ».

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Τουρκία έχει επιταχυνθεί. Τα κρούσματα αυξήθηκαν τόσο δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins συμπεριέλαβε την Τουρκία στον κατάλογο των 10 χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19. Στη λίστα αυτή η Τουρκία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία, δηλαδή χώρες με υψηλότερο πληθυσμό.

Από τις 26 Νοεμβρίου, το υπουργείο Υγείας δημοσιοποιεί τουλάχιστον 30.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Την περασμένη Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν σε 32.137, πάλι πολύ πάνω από τα 12.323 στη Γερμανία και τα 14.747 στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά την περίοδο από 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου αναφέρθηκαν 226.000 νέα κρούσματα, διπλάσια από αυτά στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Τουρκία έχει 83.000.000 πληθυσμό, όπως και η Γερμανία.

Η «FAZ» κάνει λόγο για παραπλανητικά νούμερα, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση από καιρό εξωραΐζει την έκταση της πανδημίας κορωνοϊού.

Πώς αυξήθηκαν τα νούμερα στην Τουρκία
Οπως αναφέρει το tribune.gr, μεταφέροντας το σχετικό άρθρο της «FAZ», οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου, καθώς εκείνη την ημέρα προσάρμοσε τα στατιστικά της στη μέθοδο καταμέτρησης του ΠΟΥ, και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα τετραπλασιάστηκε σε 28.000.

Στις 29 Ιουλίου η Τουρκία είχε παρεκκλίνει από τη μέθοδο του ΠΟΥ, σταματώντας να μετρά τους ασυμπτωματικούς. Ετσι, η Τουρκία απολάμβανε την ψευδαίσθηση ότι τα πήγαινε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Στόχος της ήταν να σωθεί η τουριστική σεζόν, μια σεζόν που έτσι και αλλιώς ήταν εντελώς διαφορετική εξαιτίας της πανδημίας. Στη γείτονα χώρα ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά 75%.

Κάπως έτσι, οι κίνδυνοι υποτιμήθηκαν και αυξήθηκε ο κίνδυνος εξάπλωσης.

Υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με τεστ πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερος από τις 860.000 που έχουν δηλωθεί επίσημα.

Ο Halis Yerlikaya από τον τουρκικό ιατρικό σύλλογο κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας, Fahrettin Koca, μετά την αλλαγή στη μέθοδο καταμέτρησης των κρουσμάτων, ότι θα μπορέσει να ελέγξει τους αριθμούς, αλλά όχι την πανδημία.

Αυτές και άλλες δηλώσεις έκαναν τον ιατρικό σύλλογο, στον οποίο οι επικριτές του Erdogan αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, στόχο της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητεί lockdown τεσσάρων εβδομάδων
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τη μεγαλύτερης αλυσίδας ιδιωτικών νοσοκομείων στην Τουρκία, απέρριψε την κριτική ως «ανεύθυνη», διότι η ομάδα των ατόμων που δεν έχει καταγραφεί δεν έχει πλέον «πρωταρχική σημασία» για την πανδημία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητεί lockdown τεσσάρων εβδομάδων από τον Νοέμβριο.

Για μήνες αμφισβητούσε τα στατιστικά στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τα εξωραϊσμένα, και εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες είναι πολύ χαμηλά. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και για τον αριθμό των θανάτων.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο βουλευτής Mustafa Adigüzel, του αντιπολιτευόμενου CHP, υπολόγισε, με βάση τις δημόσια διαθέσιμες στατιστικές, ότι ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία θα πρέπει να είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων είναι 15.103, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για 203 θανάτους σε εθνικό επίπεδο ως συνέπεια του Covid-19, την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Adigüzel, αυτή είναι η θνησιμότητα μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Άγκυρα, Irshad Ali Shaikh, προειδοποίησε στο τουρκικό κανάλι της Deutsche Welle ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι ανησυχητικά υψηλός και ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του τουρκικού συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση είναι επίπεδη.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση δεν επέβαλε περιορισμούς για την καταπολέμηση της πανδημίας, διότι έλαβε υπόψη της την ήδη προβληματική κατάσταση της οικονομίας.