Γιατί χαλάει τόσο γρήγορα η φέτα που αγοράζουμε; Ακόμα κι αν την αποθηκεύουμε σωστά στο ψυγείο, φαίνεται να χάνει τη φρεσκάδα της πολύ γρήγορα.
Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Μια απλή κίνηση μπορεί να προκαλέσει την γρήγορη αλλοίωσή της. Ας δούμε γιατί και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε.
Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές η φέτα φαίνεται να χαλάει πιο γρήγορα από επτά ημέρες. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Δυστυχώς, ο πιο πιθανός ένοχος για την γρήγορη αλλοίωση του τυριού, είστε εσείς. Όταν η φρέσκια φέτα έρχεται σε επαφή με τα χέρια σας, μεταφέρονται μικροοργανισμοί στο τυρί και στην άλμη, κάτι το οποίο οδηγεί σε αλλοίωση του τυριού.
Θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε οποιοδήποτε τρόφιμο. Όμως, στην περίπτωση της φέτας, έχει μεγαλύτερη σημασία. Τα χέρια σας, είτε το θέλετε είτε όχι, καλύπτονται με όλα τα είδη μικροοργανισμών που μπορούν να μεταφερθούν στο τυρί όταν το αγγίζετε.
Χρησιμοποιήστε λαβίδες και πλαστικό
Εάν έχετε επισκεφτεί ποτέ ένα τυροκομείο, ή τουλάχιστον έχετε παρακολουθήσει ένα βίντεο στο διαδίκτυο, θα παρατηρήσετε ότι όλοι ντύνονται με αποστειρωμένες στολές και φορούν γάντια. Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα επειδή οι τυροκόμοι χρειάζονται ορισμένους τύπους βακτηρίων (όπως το Streptococcus thermophilus και το Lactobacillus) για να φτιάξουν το τυρί αρχικά. Ανεξάρτητα από το εάν περιβάλλον ελέγχεται αυστηρά, όλα τα είδη άλλων μικροσκοπικών οργανισμών μπορούν επίσης να χαλάσουν το τυρί. Να έχετε αυτό κατά νου όταν χειρίζεστε το γαλακτοκομικό προϊόν στο σπίτι.
Αποθηκεύστε τη φέτα σε άλμη
Το άλλο μυστικό όπλο για την αποθήκευση της φέτας είναι η άλμη που συνοδεύει τη συσκευασία. Το αλμυρό διάλυμα δεν υπάρχει μόνο για γεύση. Αποτρέπει επίσης τα βακτήρια, επομένως μην το πετάξετε στον νεροχύτη πριν καταναλωθεί όλο το τυρί.
Να θυμάστε όμως ότι η άλμη δεν είναι κάποιο μαγικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια. Απλώς επιβραδύνει την ανάπτυξή τους, επομένως μην βάζετε τα γυμνά δάχτυλά σας στην άλμη. Βγάλτε το τυρί έξω από την άλμη με καθαρή λαβίδα ή χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να διατηρήσετε την άλμη καθαρή.
Εάν το κομμάτι φέτας σας πωλείται χωρίς άλμη ή δεν μπορείτε να το φάτε όλο σε μία δόση, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αναμειγνύοντας 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 1 φλιτζάνι νερό. Βυθίστε οποιοδήποτε υπόλοιπο τυρί στο αλμυρό μείγμα και διατηρήστε το στο ψυγείο για έως και ένα μήνα. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να τη διατηρήσετε βυθίζοντάς την σε ελαιόλαδο.