Φήμες και ψίθυροι για ανασχηματισμό στις 7 Ιουλίου

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο» άνοιξε λίγο περισσότερο το «παράθυρο» ανασχηματισμού εντός του θέρους, που ούτως ή άλλως υπήρχε ως σενάριο εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εξετάζουν όλα τα σενάρια, αποκαλύπτει η «Καθημερινή», και, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο πρωθυπουργός αξιολογεί διαρκώς όλους τους υπουργούς του. Το ερώτημα είναι πότε θα κρίνει πως είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσει σε αλλαγές.

    Στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση συμπληρώνει δύο έτη στην εξουσία. Ενας πιθανός ανασχηματισμός πέριξ της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν θα έχει μόνο «επετειακό» χαρακτήρα ενός νέου ξεκινήματος, αλλά και ουσιαστικό. Οι θιασώτες της συγκεκριμένης άποψης έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα που θεωρούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως καταλληλότερη για αλλαγές.

    GYMALL

    Το πρώτο είναι ότι τότε θα έχει εγκριθεί το πρώτο πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 4 δισ. ευρώ, κάτι που από μόνο του σηματοδοτεί το πέρασμα από την εποχή της πανδημίας στη μετά COVID εποχή. Ο πρωθυπουργός, που κατά πληροφορίες σκέφτεται δομικές αλλαγές σε υπουργεία –όπως προσθήκη κάποιων κρίσιμων υφυπουργών–, μπορεί τότε να προχωρήσει σε έναν «μεταρρυθμιστικό» ανασχηματισμό που θα ενσαρκώνει αυτό το πέρασμα από τη μία περίοδο στην άλλη και με κυβερνητικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Όπως έχει ήδη φανεί τις τελευταίες 15 ημέρες από τις περιοδείες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έχει μπει ευρύτερα σε μια διαδικασία αλλαγής σελίδας, έχοντας σε πρώτο πλάνο τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων. Ενα νέο κυβερνητικό σχήμα θα έρθει να πολλαπλασιάσει αυτό το μήνυμα και να το κάνει ευρύτερα γνωστό.

    Παράλληλα, ο Ιούλιος έχει το πλεονέκτημα ότι θα δώσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα τη δυνατότητα να εγκλιματιστεί εν μέσω θέρους, που τα περισσότερα φώτα είναι στραμμένα στον τουρισμό. Αντίθετα, ένας ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ έχει το μειονέκτημα ότι οι νέοι υπουργοί δεν θα έχουν καμία περίοδο προσαρμογής, καθώς θα έχει ήδη ξεκινήσει η νέα χρονιά, που όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πως θα είναι η πιο κρίσιμη έως τώρα από το 2019. Τέλος, υπάρχει η άποψη πως «μεταρρυθμιστικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα κάνουν ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση πως ο κ. Μητσοτάκης δεν σκέφτεται εκλογές εντός του έτους, καθώς παρά τις συνεχείς διαψεύσεις τα σχετικά σενάρια εξακολουθούν να υπάρχουν.

    Στον αντίποδα υπάρχει η άποψη πως ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει λίγο πριν από τη ΔΕΘ για να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά με το μήνυμα επανεκκίνησης που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Η τρίτη και τελευταία άποψη θεωρεί ιδανικές τις αλλαγές στο τέλος του χρόνου με ένα πιθανόν «εκλογικό» σχήμα, ώστε η χώρα να πάει σε κάλπες το φθινόπωρο του 2022. Η τελευταία άποψη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με έναν «μεταρρυθμιστικό» ανασχηματισμό εντός του θέρους που θα έχει ως κεντρικό μήνυμα την Ελλάδα μετά την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα το επόμενο διάστημα και θα αποφασίσει πότε θα δούμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Θρίλερ με 35χρονο που βρέθηκε νεκρός – ΦΩΤΟ

    Θρίλερ με 35χρονο που βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί...

    Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τζίνσενγκ – Οι 5 ανεπιθύμητες παρενέργειες

    Το Ginseng (τζίνσενγκ), είναι ένα από τα πιο δημοφιλή...

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πώς αυξάνεται η σύνταξη έως και 300 ευρώ τον μήνα – Γιατί είναι «φουσκωμένη»

    «Ασπρίζει» σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεγάλο μέρος της «μαύρης...

    Ακρίβεια: Συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα – Δείτε παραδείγματα

    Η Ελλάδα για ακόμα ένα μήνα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια,...